Читај ми!

Робна размена Србије и Чешке у 2020. близу 1,2 милијарде евра

Министри спољних послова Србије и Чешке, Никола Селаковић и Томаш Петричек, поздравили су одржавање привредног форума две земље у условима пандемије коронавируса, истичући да сарадња две земље добра са простором за напредак. Шеф чешке дипломатије разговарао је и са председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

Министар Селаковић, говорећи на отварању форума, казао је да је економска сарадња Србије и Чешке заснована на развијеној трговинској размени и растућим чешким инвестицијама.

Према његовим речима, укупна робна размена у 2020. години износила је близу 1,2 милијарде евра и забележила је пад од два одсто у односу на 2019.

"Извоз у вредности од 635,2 милиона евра забележио је повећање од 9,1 одсто док је увоз смањен за 12,7 одсто", казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије каже да је Чешка била Србији 11. спољнотрговински партнер и девета дестинација по вредности извоза са уделом од 3,7 одсто у укупном српском извозу, док је по вредности увоза заузела 13. место са уделом од 2,3 одсто укупном увозу Србије.

Чешки привредници који су већ инвестирали у Србији наши су најбољи амбасадори, казао је Селаковић и додао да је према подацима Агенције за привредне регистре, закључно са 8. мартом ове године, у Србији регистровано 219 привредних субјеката чији су већински власници чешки држављани.

Директне инвестиције чешких привредника у Србију, подсетио је Селаковић, од 2010. године закључно са три квартала 2020. износиле 227,8 милиона евра, чиме Чешка заузима 19. место на листи земаља са највећим улагањима у Србији у том периоду.

"У три квартала 2020. године прилив улагања износио је 38,4 милиона евра, а у том периоду Чешка се нашла на 12. месту на листи земаља са највећим улагањима у Србији, док је у 2019. години са приливом улагања од 76,6 милиона евра заузела 11. место", казао је Селаковић и додао да је према подацима Чешке та земља постала четврти највећи инвеститор у Србији.

Неке од чешких инвестиција су ППФ Групa која је преузела компанију "Теленор", "Матони 1873" највећи чешки произвођач и дистрибутер безалкохолних пића у централној Европи, која је заједно са компанијом "PepsiCo Inc" купила компанију "Kњаз Милош".

Селаковић је поздравио интересовање компаније "Авала студиос" и "Себре Холдинг" која је купила удео у Авала филму за реализацију пројеката за модернизацију филмског студија и изградњом стамбено-пословног комплекса.

Важне теме бањски туризам и извоз вина у Чешку 

Селаковић каже да се простор за веће присуство чешких инвеститора види и у области бањског туризма.

Шеф српске дипломатије је истакао као једну од најзначајнијих тема данашњег скупа извоз српских вина у Чешку, за које каже да су изванредног квалитета, и сарадњу на пољу винске индустрије.

Чешки министар Томаш Петричек казао је да му представља велику част то што је у прилици да присуствује догађају који је организован у време пандемије коронавируса.

Kако је казао, робна размена од 1,2 милијарде евра остварена прошле године веома је важна с обзиром да је прошла година, поред здравствено тешке ситуације, била и у економском смислу јако тешка за цео свет.

Петричек је изразио наду да ће на форуму привредници обе земље наћи своје будуће партнере и да ће тиме увећати профит.

Дачић и Петричек: Односи Србије и Чешке веома добри

Председник Народне скупштине Ивица Дачић у разговору са шефом чешке дипломатије Томашом Петричеком оценио је да су билатерални односи две земље веома добри, чему сведочи интензивни политички дијалог и редовна размена посета на високом нивоу.

Изразио је спремност да на новој функцији настави рад на унапређењу билатералне сарадње и јачању веза између два парламента.

Министар Петричек је истакао одличну сарадњу коју су имали као министри спољних послова, сложивши се да су билатерални односи две земље на високом нивоу, да су увек били блиски, пријатељски и без отворених питања. Указао је да поред политичког дијалога, између две земље постоји и добра економска сарадња, и да је управо његова данашња посета заједно са чешким привредницима показатељ спремности да се ради на даљем јачању веза.

Поновио је, како се наводи у саопштењу, снажну подршку коју Чешка пружа Србији у процесу европских интеграција.

На интересовање саговорника Дачић је упознао са активностима и приоритетима рада Народне скупштине и њеном улогом у реформским процесима.

Истакао је спремност да током свог мандата ради на оснаживању улоге Скупштине и унапређењу њеног рада, те подвукао да ће парламент својим радом и активностима настојати да на најбољи начин допринесе процесу европских интеграција Србије.

Дачић и Петричек су разговарали о могућностима за даље јачање парламентарне сарадње, те је договорено да се интензивирају контакти и посете између парламентарних група пријатељства и парламентарних одбора, али и да се ускоро организују посете на нивоу председника парламената.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару