Читај ми!

Састанак Председништва БиХ и председника Србије: Нови помак у односима, снажнији смо кад имамо један глас

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Сарајеву да донација није важна само због вакцина већ и због питања поверења једних у друге. Чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић истакли су захвалност Србији и председнику Вучићу на донацији. Милорад Додик је рекао да су односи БиХ и Србије добри, али да има још доста отворених питања.

Александар Вучић је на конференцији за медије у Сарајеву, након састанка и уручења донације вакцина Босни и Херцеговини, истакао да је Србија обезбедила 10.000 доза вакцине "Астра-Зенеке", којом може да се вакцинише исто толико људи пошто се друга доза прима тек за 12 недеља.

"Срећан сам ако ћемо тиме да спасимо животе, то је важно", истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао да су ово вакцине за Федерацију БиХ и да ће од Србије моћи да тражи било коју вакцину коју буду хтели грађани, пошто је Србија, додаје, наручила и вакцину компаније "Модерна" и имаће пет вакцина. 

Рекао је да је на састанку са члановима Председништва замолио да се направи велики самит Србије и БиХ у Београду, на свим нивоима административне власти, привредника.

"Да то буде највећи самит који смо направили, поверења, отворености, и да видимо могућности да шире отворимо границе једни према другима, да камиони брже пролазе, да имамо већу трговинску размену и да бисмо могли више да повећамо плате и пензије нашим грађанима", рекао је председник Србије.

Истакао је да ово није питање само вакцина, већ и питање нашег поверења једних у друге.

"Да не живимо за то да опањкавамо и олајавамо једни друге, да не говоримо једни другима иза леђа, зато што живимо једни са другима и једни поред других, никог ближег немамо. И данас кад смо сви очекивали помоћ од много моћнијих, ослањамо се једни на друге. Ми у Србији не можемо да будемо срећни ако људи у Сарајеву, Бијељини, Бањалуци нису срећни, ми то добро разумемо", наглашава председник Србије.

"Хајде људи да покушамо да пробамо да што више говоримо једним гласом, снажнији смо кад имамо један глас према Бриселу, свету, кад заједнички указујемо на проблеме", напомиње Вучић.

Додао је да једну вакцину од ЕУ нисмо добили, али ни помоћ у другим областима.

"Нема проблема, имамо комшију, пријатеља, он ће да помогне. И кућу кад градите неће доћи неко из два-три села даље, помоћи ће први комшија. Мој апел, позив, инсистираћу на томе да ми балкански народи можемо сами себи да помогнемо. Кад ми разумемо да јесмо снага, заједнички можемо да идемо много брже напред, ако заједно радимо и ако стварамо поверење једних према другима. То јесте и биће политика Србије", наглашава Вучић.

Додик: Односи добри, али има доста отворених питања 

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да су односи БиХ и Србије добри, али да има доста отворених питања о којима је и данас разговарано.

Навео је да робна размена добро функционише, али да може бити далеко већа.

Додик је захвало Александру Вучићу на подршци у борби против пандемије, подсетивши да је захваљујући руководству Србије медицинским радницима из Републике Српске омогућена вакцинација у Србији, а Федерацији БиХ дониран контингент вакцина.

"Видимо да донације вакцина које је Србија упутила земљама региона говори о доброј политици Србије", истакао је Додик.

Додик је оштро критиковао изјаву министарке спољних послова у Савету министара БиХ Бисере Турковић о донираним вакцинама Србије и истакао да не доприноси ширењу добрих односа у региону.

Упитан да коментарише изјаву Турковићеве, која је из реда странке Бакира Изетбеговића, да су дониране вакцине за сиромашне, да су јефтине и да је БиХ могла да их набави јер су лако доступне, Додик је рекао да је таква изјава непотребна у тренутку док Председништво БиХ разговара о сарадњи са Србијом.

"Изјава министарке је глупа и непотребна. Та изјава није прва и није једина, она је у последње време позната по томе на који начин реагује што се тиче спољнополитичких питања и односа у самој БиХ", навео је Додик.

Рекао је да зна да Турковићева неће користити вакцину донирану из Србије, али да не треба да спречава друге да их користе, посебно здравствене раднике.

Комшић: Нови помак у односима Босне и Херцеговине и Србије

Члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић позвао је људе да размисле о томе да све вреди само ако једна вакцина спаси један живот.

"Хвала на овој врсти помоћи, поготово у овим околностима са недефинисаним односима са Коваксом и набавком вакцина", истакао је Комшић.

Навео је да су искористили прилику да разговарају о стварима које се тичу будуће сарадње.

"Дотакли смо се и других питања, оних око којих се слажемо и оних на које различито гледамо. Било је корисно и искрено", рекао је Комшић.

Истакао је да се нада да ће овај сусрет значити нови помак у односима Босне и Херцеговине и Србије.

Џаферовић: Доста је тензија и јалових расправа 

Члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић захвалио је Србији и председнику Александру Вучићу на исказаној солидарности.

"У ситуацији када су заказали глобални мултилатерални механизми набавке вакцина, председник Вучић је послао понуду, а ми смо је прихватили. Ја му захваљујем", истакао је Џаферовић.

Рекао је да су овим поводом разговарали и о много важнијим питањима у вези са билатералним односима Босне и Херцеговине и Србије и односима у целом региону.

"Солидарност, поштовање, уважавање, решавање отворених питања договорим и применом међународног права када договор није могућ – то су принципи на којима желимо да градимо однос", објаснио је Џаферовић.

Подсетио је на одлазак лекара из Босне и Херцеговине у Нови Пазар када је епидемија тамо била на врхунцу.

"Босна и Херцеговина жели добре пријатељске односе са суседима. Наши народи живе у свим државама региона и треба коначно да кренемо да релаксирамо односе. То је била главна тема разговора. Бројна питања су отворена – однос према прошлости, државне границе, имовина... Морамо започети дијалог", нагласио је Џаферовић.

Каже да је подржао предлог Александра Вучића о одржавању великог економског форума између Србије и Босне и Херцеговине у Београду. Сматра да је данашњи састанак много више од уручивања донације.

"Морамо да кренемо са релаксацијом односа. Људи и из Србије и из Босне и Херцеговине одлазе у боље уређене системе. Крајње је време да интензивирамо дијалог. Доста је тензија и јалових расправа. Босна је целовита држава и градићемо је у интересу свих грађана и народа", истакао је Џаферовић.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару