Читај ми!

Вархељи у Приштини: Инвестирање ЕУ могло би да промени економију Западног Балкана

Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи изјавио је у Приштини да је циљ Европске комисије да се прошири на Западни Балкан и изгради кредибилитет након пандемије ковида-19, рекавши да би економски инвестициони план ЕУ могао у потпуности да промени економију земаља у региону.

Оливер Вархељи очекује да ће план повећати економију региона до пет процената и да ће то бити највећа инвестиција за економски опоравак.

"Слушамо регион којем су потребне инвестиције и помоћ након пандемије. Заједно са премијером спровешћемо стратегије за постизање потребних резултата. Ово је план који има регионално учешће, регионалну корист и морамо да сарађујемо једни са другима", рекао је Верхељи на заједничкој конференцији за новинаре са косовским премијером Авдулахом Хотијем у Приштини.

Навео је да је захтев ЕУ да се убрзају реформе, јер ове инвестиције иду заједно са напретком реформи.

Верхељи преноси да земље ЕУ нису сагласне за одобравање визне либерализације житељима Косова, упркос чињеници како каже, "да је Косово испунило услове".

"Не постоји ниједан састанак о којем нисмо разговарали по овом питању, покушавам да убедим земље Европске уније. Испунили сте све услове. Комисија није та која доноси одлуку, тако да мора да убеди државе да се сложе око либерализације визног режима", рекао је Верхељи.

О дијалогу Београда и Приштине рекао је да је битно да се разговара и да види да постоји напредак.

"Битно је да се активно разговара и са премијером Хотијем и председником Вучићем, видим да постоји напредак, али такође видим да преговори нису лаки, али на крају крајева постоји замајац да се крене напред и видим да се Лајчак труди", рекао је комесар ЕУ.

Констатовао је да амерички партнери поново показују интересовање за тај процес, и као резултат види Вашингтонски споразум, за чији већи део каже да се поклапа са економским планом ЕУ.

"Имамо напредак који ће се десити у некој блиској будућности. Овде сам да помогнем из моје преспективе и трудићемо се да помогнемо колико се може", пренео је Вархељи.

Хоти: Вархељи у Приштину донео добре вести

Косовски премијер Авдулах Хоти оценио је да је комесар ЕУ за проширење донео у Приштину добре вести о инвестирању 28 милијарди евра у Западни Балкан.

"Комесар је донео фантастичне вести за Косово и Западни Балкан, вести о инвестицијама на Западном Балкану у укупној вредности од 28 милијарди евра из ЕУ, од чега је девет милијарди бесповратних средстава за Западни Балкан. Пројекте које смо као влада предложили су у потпуности прихваћени, укључујући ауто-пут Приштина–Мердаре, пругу Приштина–Мердаре. Ово је добра вест и верујем да ћемо у року од три до четири године потпуно да променимо економске прилике на Косову", рекао је Хоти.

Навео је да је у разговору са Верхељијем пружио уверавања да су у Приштини одлучни да унапреде европску агенду у контексту визне либерализације за житеље Косова.

"Уверио сам повереника да смо одлучни у унапређивању европске агенде. За четири месеца наше владе уклонили смо реч 'корупција' из јавног дискурса. Акције започете пре две недеље настављају се и видећете их још. У дијалогу пролазимо кроз изазове. Либерализација виза остаје важно питање. Испунили смо услове из 2018. године и надам се да ће ЕУ да крене напред", поручио је Хоти.

Вархељи ће се у Приштини састати и са председницом косовске скупштине Вјосом Османи.

Након Приштине, Вархељи долази у радну посету Београду, где би требало да представи извештај о напретку Србије и Економско инвестициони план за Западни Балкан. Планирано је да се Вархељи састане са највишим званичницима Србије, укључујући премијерку Ану Брнабић и председника Александра Вучића. 

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару