Вучић: Херметички затварамо границе за 12 сати, ако треба

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је безбедносним службама наложио да се припреме да, у случају ескалације мигрантске кризе и огромног прилива избеглица, херметички затворе границе Србије. Истиче да нема места паници због коронавируса јер, како каже, Србија није центар кризе, али треба бити опрезан.

"Издао сам налог Војсци Србије, замолио и биро за сарадњу са свим службама безбедности, МУП и БИА, да припреме све планове, Влади Србије такође наложио да се, уколико би дошло до угрожавања безбедности и сигурности Србије, границе херметички затворе", рекао је Александар Вучић.

Вучић је у Панчеву, где је присуствовао обележавању почетка изградње фабрике и развојног центра немачке компаније "Брозе", поновио да је Србија увек показивала солидарност и помагала мигрантима.

"Али, да ми будемо једина жртва и ако неко мисли да то треба да буду земље Западног Балкана, то се неће десити. Затворићемо границе у року од 12 сати. Већ смо почели одређене ствари да радимо, настављамо припреме за затварање граница, а надамо се да нећемо морати то да урадимо", поручио је Вучић. 

Нема места паници због коронавируса 

Председник је поновио, након што је откривен први случај коронавируса у Србији, да нема потребе за панику, да надлежни органи раде свој посао како би заштитили здравље грађана и да ће о свему благовремено обавештавати јавност. 

Указао да Србија није жариште кризе, да треба бити опрезан и да сви грађани у још већој мери треба да поведу рачуна о сопственој хигијени, али и изнео страховања да ће коронавирус оставити највеће последице по економију.

Навео да је човек код којег је откривен вирус проводио време у Будимпешти и да се проверавају чланови његове породице.

"Наш посао је да тестирамо људе, сви који су затражили тестирање су га и добили. Ми се понашамо одговорно и озбиљно, излазимо у сусрет људима. Нема места паници. Мислим да је важно да наши надлежни органи раде посао", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија није жариште кризе и да ће се, уколико се број заражених буде повећавао, то бити за два, три, пет, десет случајева, а не стотине и хиљаде, како се дешава у Кини, Јужној Кореји, Ирану, Италији...

"Нисмо центар кризе, али треба бити опрезан", рекао је Вучић.

Он је поновио да грађани морају да поведу више рачуна о својој хигијени и да редовно перу руке, подсетивши да су многи критиковали његове раније позиве да се перу руке, а да су такве препоруке касније дали многи светски лидери.

Говрећи о размерама последица коронавируса, Вучић је пренео да је најтежи дан у свету од почетка епидемије био 10. фебруар, када је у целом свету умрло 108 људи.

Тог дана су, како је пренео Вучић, у свету од рака умрле 26.283 особе, од срца и срчаних обољења 24.200, од дијабетеса 4.300, док је било 28 пута више људи само себи одузело живот.

Како каже, 25 пута више људи сваког дана умре од уједа комарца, који, иначе, преносе маларију.

"Овим подацима нисам хтео да кажем да је коронавирус безначајан и неважан, већ да нема потребе за паником", рекао је Вучић.

Највећи проблем економија 

Поновио је да је највећи проблем економија, на коју се епидемија корона вируса у свету већ одражава у великој мери.

Један од примера је и аутомобилска индустрија, јер кашњења у ланцу добављача могу да праве проблеме у тој грани привреде.

"Мене брине да ли ће пут Прељина–Пожега каснити", рекао је Вучић.

Истакао је да га, свакако, брине сваки човек и здравствено стање људи.

"Али око економије ће бити проблема. Све берзе падају зато што нема вакцине", рекао је Вучић и додао да "фармацеутска мафија" сигурно неће да прави вакцину ако се не зна да ли ће вирус да потраје до следеће године.

Вучић је истакао да ће Србија да ради тестове, да износи све информације у јавност и да ништа неће да крије од грађана.

"Људи треба да буду мирни, а ми да Бога молимо да светска економија то прегрми", рекао је Вучић.

Он ће, каже, наставити да ради као и до сада, а маску неће ностити.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару