Вучић са Путином: Нисам оптимиста по питању компромиса за КиМ

Председник Александар Вучић изјавио је, на почетку разговора са руским председником Владимиром Путином у Сочију, да није оптимиста када је реч о постизању коначног компромисног решења између Београда и Приштине. Путин је поручио да се стратешко партнерство две земље развија, свакодневно потврђује и ојачава.

Александар Вучић је, обраћајући се Владимиру Путину на руском језику, рекао да му је драго да се поново сусрећу и захвалио је на времену које је руски председник издвојио за сусрет, што је за њега лично велика част.

"Сваки сусрет са вама има велики значај за Србију", нагласио је Вучић, у обраћању на почетку састанка, који ће бити настављен у четири ока.

Председник је још једном захвалио Путину на сталној подршци коју пружа Србији за очување њеног територијалног интегритета и националних интереса.

"Али морам да вам кажем да нисам оптимистичан по питању постизању коначног компромисног решења између Београда и Приштине, али о тој теми ћемо заједно разговарати", рекао је Вучић.

"Гасовод кроз Србију скоро завршен"

Вучић је, најављујући теме о којима жели да разговара са шефом руске државе, информисао Путина да је део гасовода "Турски ток" који пролази кроз Србију скоро завршен, што је велика шанса за развој, и што ће утицати на бољу будућност грађана. 

Указао је да је економска сарадња Србије и Русије све боља, те да робна размена континуирано расте. 

Подсетио је да се у Србији спроводе пројекти са РЖД-ом, те похвалио одговорност и професионализам руских партнера.

Посебно је захвалио руском министру одбране Сергеју Шојгуу за сарадњу.

Вучић је подсетио на Путинову посету Београду с почетка године, које се, каже, са задовољством сећају грађани Србије, и позвао руског председника да дође поново у Србију.

"Очекујемо вас у скорије време да посетите нашу земљу", рекао је Вучић.

Руском председнику је уручио писмо патријарха Иринеја, које му је поглавар СПЦ лично упутио.

Путин: Стратешко партнерство се свакодневно потврђује и ојачава

Владимир Путин је пожелео добродошлицу Александру Вучићу и истакао да му је веома драго што види председника Србије.

"Хвала вам што сте прихватили наш позив, наши односи се развијају, наше стратешко партнерство се свакодно потврђује и ојачава, и у политичким и економским односима, као и у сфери безбедности", рекао је Путин на почетку састанка, који је био отворен за јавност.

Како је рекао руски председник, прошле године је спољнотрговинска размена две земље порасла за два одсто, а у периоду јануар–септембар ове године још за девет одсто.

Путин је додао да на развијању односа две земље активно раде заједничке комисије, као и да ће о свему више разговарати са српским председником током посете.

Руски председник је поручио Вучићу да га очекује у Русији поново у мају следеће године, док је председник Србије додао да ће му бити велика част.

Двојица председника ће имати састанак у четири ока у резиденцији "Бочаров ручеј", а потом ће разговоре наставити с делегацијама на радном ручку који Путин приређује у част председника Србије.

Александар Вучић је по доласку у Сочи истакао да ће са Владимиром Путином разговарати о свим кључним питањима – од Косова и Метохије, ситуацији у региону Западног Балкана, до тога како Путин сагледава политичку ситуацију у Европи, Евроазији и целом свету.

Разговараће се и о економији, јер је за Србију од кључног значаја билатерална сарадња са Русијом и унапређење трговинске размене.

Са председником су у Сочи допутовали и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар одбране Александар Вулин и министар рударства и енергетике Александар Антић, као и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

По завршетку састанка, Путин и Вучић требало би да се обрате медијима.

Ово је, иначе, Вучићев 17. састанак с председником Русије, а трећи за годину дана.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару