Јавно слушање Предлога закона о несталим бебама

У Скупштини Србије одржано је јавно слушање Предлога закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији. Председница парламента Маја Гојковић рекла је да држава жели да заштити права својих грађана и да се суочи с једним од најтежих кршења људских права која су се десила у прошлости.

Маја Гојковић је навела да јавно слушање пружа могућност да народни посланици и представници релевантних институција и удружења својим сугестијама и предлозима унапреде текст Предлога закона који обухвата ову осетљиву и сложену материју, наводи се у саопштењу Народне скупштине.

"Наша држава жели да заштити права својих грађана, и да се суочи с једним од најтежих кршења људских права која су се десила у прошлости уважавајући судбину ових породица", рекла је Гојковићева.

Она је навела да је то јединствен случај и да не постоји пример на који би се Србија могла угледати.

Подсетила је да Народна скупштина још 2005. године формирала анкетни одбор ради утврђивања истине о новорођеној деци несталој из породилишта у више градова у Србији.

Додаје да усвајање закона постаје обавеза наше земље и на основу пресуде Европског суда за људска права 2013. године, у поступку Зорица Јовановић против Србије, са циљем да се осигура успостављање механизма како би се обезбедило појединачно обештећење свим родитељима.

"У том циљу све државне институције се укључују у израду закона као нормативног основа за утврђивање чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији", рекла је Маја Гојковић.

Она је додала да се Предлог закона дуго налазио у фази припреме и усаглашавања, што потврђује да изналажење решења није било једноставно, посебно имајући у виду да је прошло доста времена.

Председница Скупштине је подсетила да су предложена решења била на јавној расправи 2015. године и напоменула да је Савет Европе дао мишљење о овом Предлогу закона и позитивну оцену након што је текст усклађен с препорукама тог тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи