Рама: Укључити Косово у "мали шенген" на равноправној основи

Премијер Албаније Еди Рама поручио је на конференцији за медије у Охриду да би у "мали Шенген" требало укључити и Косово "на равноправан начин и на легалним основама". Рама очекује да ће Косово на следећем састанку у Драчу, 21. децембра, бити представљено као и остале државе региона.

На синоћњем састанку Александра Вучића, Зорана Заева и Едија Раме постигнут је договор о заједничким радним дозволама и преласку граница без пасоша.

Еди Рама истиче да није променио свој став према Косову, нити мишљење да Србија теба да га призна, али сматра и да није било сметњи да косовски председник и премијер буду у Охриду.

"За нас је, говорио сам то и пре, и записано је у документу у Новом Саду, да није идеја да поделимо Западни Балкан, који је ионако у малим деловима и расцепкан већ да обухватимо све земље Западног Балкана", рекао је Рама на конференцији за новинаре на Охриду.

Каже да у овој иницијативи нема ништа ново у односу на све оно што је договарано раније на бројним састанцима у оквиру Берлинског процеса, осим договора о слободном кретању људи у читавом региону Западног Балкана, и истиче да је то веома значајно.

Истакао је да је иницијатива плод унутрашње жеље земаља у региону, да није донета под патронатом споља и да су на овај састанак били позвани, то јест да нису дошли сами.

И Борел на састанку у Драчу

Рама је рекао да ће на самиту у Драчу 21. децембра бити присутан и представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борел.

Такође, истиче да би у Драчу волео да види и представнике Црне Горе и БиХ и да те земље затраже да уђу у тај процес, али, поновио је, и да у њега буде укључено и Косово на "легалним основама и равноправно":

"Бићу директан са свим онима који се праве да не разумеју, треба рећи да смо раније договорили и хармонизовали све што је записано не као један меморандум или акциони план шест земаља Западног Балкана."

Рама је рекао да бројни ранији састанци, посвећени сарадњи у региону, нису резултирали тиме да Србија и БиХ признају Косово, нити је то била сметња за долазак у Охрид представника тзв. Косова.

Каже да би "председник Косова и премијер Косова" требало да учествују као равноправни са свима и да се услагласе са свима осталима око свих елемената те иницијативе.

Такође истиче да ни Србија ни БиХ нису прихватиле да њихови представници седе за истим столом са представницима Косова.

"Скоро пет година Берлинског процеса учешће Косова никада није стављено под знак питања. У свему овоме не видим интерес враћања у претходне године", истакао је.

Истиче да нема оправдања да Косово и Албанија не штите економске и друштвене интересе својих грађана, нити за то да и њихови грађани могу да реше проблеме чекања на граници.

"Ја сам европски грађанин"

Рама је одбацио евентуалне приговоре да говори као заговорник Велике Албаније:

"Ако неко говори о 'великој Албанији', ја причам о брисању граница са Косовом, ја сам европски грађанин."

Напоменуо је да није живео на Косову нити у бившој Југославији и да искључиво говори са позиције грађанина Европе.

"Добро је да будемо заједно, да будемо за истим столом, да не прихватамо ствари које нас ометају и, на крају крајева, квалитет живота не зависи од начина како се ми слажемо него како се договарамо", рекао је Рама.

Такође, сматра да би "мали шенген" тебало назвати Западнобалкански шенген.

Каже да је још пре пет година договорено признавање доплома за Албанце у Србији, као и да је после посете Београду застао код Прешева и поручио Албанцима које је ту срео "да се припреме, јер ће се њихове дипломе ускоро признавати".

Запитао је како се то решава сада и зашто се још чека на то.

Рама је додао да представници западнобалканске шесторке треба да ојачају процес признавања Косова, као и да је решење у миру и регионалној сарадњи.

Треба да будемо сви за истим столом, закључио је Рама.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару