Вучић: Одговорићу на свако питање у Скупштини, важно ми да кажем све

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће у обраћању посланицима у Народној скупштини, 27. маја, поднети комплетан извештај, али да ће говорити и о стварности на Косову и Метохији. Поручује да је резолуција Приштине део "зачараног круга лудила" из којег нема излаза.

Александар Вучић је, на констатацију новинара да је најпре критикован што са питањем Косова не иде у Скупштину, а да је сада на мети критике што ће бити на седници посвећеној том питању 27. маја, одговара да је то тако у Србији.

"Замолио сам председницу Скупштине Мају Гојковић да види да ли постоји пословничка могућност да ме позове. Спреман сам да дођем и одговарам на питање. Нико није био толико у Скупштини, борио се и побеђивао аргументима. Говорили су 'што идеш на Сабор СПЦ, што не дођеш у Скупштину'. Шта год да урадим, просто не можеш да угодиш свима", рекао је Вучић новинарима у месту Паковраће код Чачка, где је присуствовао почетку изградње деонице Коридора 11 од Прељине до Пожеге.

Вучић је казао да му је важно да изнесе све, јер има много неистина, и много оних који се праве блесави, пре свега на политичкој сцени.

Према његовим речима, најлакше је бити неодговоран и сваљивати кривицу на друге.

Због тога, нагласио је, нисмо 70 година имали ауто-пут до Чачка и јужно од Лесковца.

Постојали су људи који су се плашили своје сенке и реакције јавности, наводи он и додаје да са тим нема проблем.

"Не знам још у којој форми ћу говорити. Поднећу комплетан извештај, али и говорити о стварности на КиМ", објаснио је он.

Додао је и да ће "с радошћу" одговарати на свако питање и лако победити аргументима.

То, каже, не значи да сви морају да прихвате те аргументе, али је битно да се чују.

"За мене је важно да говорим истину и укажем какво је реално стање на КиМ, да никада не предамо оно што имамо под својом контролом, да штитимо наше националне и државне интересе, али и да гледамо у будућност, да наша деца не одлазе из земље, и да не ратујемо користећи туђу децу", нагласио је Вучић.

Подсетио је да Косово није прогласило независност јуче, нити 2014, већ 2008. године, а да је реакција тадашњих власти била никаква, а да су им питањем пред Међународним судом правде још дали легитимитет.

Резолуција Приштине део зачараног круга лудила

Председник је поручио да је усвајање резолуције у Приштини о наводном геноциду Србије на КиМ део "зачараног круга лудила" из којег нема излаза и оценио да они који стално воде политику говорећи да су жртве не размишљају о будућности.

Вучић је рекао да је такво понашање, по којем је свима Србија за све крива, постало модел у региону, који би, наводи, требало да сарађује и јединствено наступи према Европи.

"Уместо да смо се поставили као блок према Европи и сви заједно тражили већа права, успоставили систем у којем немамо границе за робу, услуге, да размењујемо знање и јединствено наступамо према Европи, ми смо успели да доведемо до тога да се посвађамо међусобно, да ослабимо себе, будемо нико и ништа...", рекао је Вучић.

Додао је да се државе у региону празне, будући да људи одлазе из њих.

Председник је оценио и да је то што раде Албанци зачарани круг лудила из којег нема излаза.

Наводи да је Рамуш Харадинај стекао популарност на мржњи према Србији и увођењу такси, а да сада Хашим Тачи прети хапшењем и малтретирањем Срба, како би показао да је већи Албанац од Харадинаја и да би вратио део своје популарности.

Највише волимо себе да лажемо

Поводом мишљења СПЦ о КиМ, председник је рекао да није очекивао други став, да ће га поштовати, али и навео да је неопходно да се суочимо са реалношћу.

Свети архијерејски Сабор СПЦ саопштио је да је на годишњем заседању у Београду потврђен "једногласан и недвосмислен" став да Косово и Метохија представља саставни део суверене територије Србије.

Вучић је казао да на седницу Сабора није дошао да нешто тражи, већ да одговара на питања чланова СПЦ, и да није дошао да се крије иза њихових мантија.

"Моје је да водим договорну политику у корист државе, да вас слушам, не критикујем када имате другачији став, већ да одговорим на веома одговоран и прави начин", пренео је Вучић шта је рекао владикама.

Он каже да зна против чега су сви у овој земљи, али да још ни од кога није чуо за шта су а да то има везе са реалношћу.

"Чујем само приче да је Качаник срце Србије. Можете ли тамо да одете и отворите било какву српску институцију? Одговора на то питање нема. Чекаћемо годинама, пет милиона година. Пошто се сви праве блесави у Европи, свету, Албанци и овде код нас, и ја ћу се правити блесав. То је изгледа политика која добро пролази. Правићу се блесав и ја да се одморим свих уцена, претњи и притисака. То што ћемо да губимо новац, инвеститоре, путеве, много тога другог – немојте онда мене да питате. То ћу да кажем јер водимо политику 'правимо се блесави'", поручио је он.

Додао је да се он "једе", јер зна да ћемо морати ово питање да решавамо, а касније ће то бити у много горој ситуацији.

Истиче да Срби воле да живе у сопственим митовима.

"Више од лагања било кога другог, волимо да лажемо сами себе. То је наш најомиљенији спорт. Ја у томе нећу да учествујем. Став СПЦ поштујем, разумео сам га пре годину, две, три и разумећу га за пет година", закључио је Вучић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару