Вучић: Обавестићу Путина о питањима од значаја за Србију

Шта год да радимо, како год да радимо, наши руски партнери – чију подршку уживамо – морају да буду упознати са тим, рекао је председник Србије Александар Вучић уочи званичног састанка са руским председником Владимиром Путином у Москви.

"За Србију је од кључног значаја подршка Русије у Савету безбедности УН, јер у УН, Савету безбедности, Генералној скупштини, Русија је једна од земаља од које имамо подршку. Шта год да радимо, како год да радимо, наши руски партнери морају не само да буду упознати са тим, већ морају да нас подржавају... Ако нас не подржавају, све што радимо нема никаквог смисла", рекао је Вучић новинарима у Нишу.

"Борићу се за њихову подршку. До сада су подржавали ставове Србије", рекао је председник Србије након отварања фабрике ИМИ.

Захвалио је Путину на томе што је нашао времена да поново разговара са делегацијом Србије.

"Имаћемо најпре разговор у четири ока, а биће још састанака са стране, који су важни за будућност наше земље. Биће много економских тема, суштинских политичких тема везаних за КиМ, теме од изузетног значаја за Србију", рекао је Вучић новинарима. 

Вучић је рекао да ће касније и Путин посетити Србију и истакао да се он већ 12 или 13 пута видео са њим, много више од свих председника и премијера Србије у последњих 25 година.

Са Путином ће, каже, разговарати и о економским темама, не само о енергетици.

Додаје да је Влада Србије послала своје пројекте и идеје, међу којима је и повећање трговинске размене са Руском Федерацијом.

Напомиње да је трговинска размена повећама са Немачком, другим европским земљама и САД.

Вучић истиче и да Путин посвећује велику пажњу стању у региону и Србији, те наводи да је Србија захвална на томе.

Вучић о Хрватској: Није време за изборне поруке, већ озбиљну политику

Председник Србије рекао је да га не погађа писање појединих медија у Хрватској о њему, те да верује у боље односе са том земљом.

"Надам се да ће тамо разумети да није увек изборна кампања и да није време за изборне поруке, већ за озбиљну политику", рекао је Вучић новинарима у Нишу, на питање о писању хрватског Вечерњег листа да је он за "још већу Србију", у коју би спадала и РС и север Косова, те коментару председнице Грабар Китаровић да је плаши реторика из Београда.

Вучић се нашалио рекавши да је срећан што хрватски медији немају шта друго да раде, него да пишу о њему и Србији.

"Видим да сам главна тема, као да се неко секира и мисли да постоји могућност да се и тамо кандидујем. Не пада ми напамет, и не могу да се кандидујем", рекао је Вучић.

Не секирају га, каже, такви наводи и додаје да могу да пишу шта хоћу, а да он, са друге стране може да наброји више дела, а не само речи, из претходног периода, која су озбиљан ревизионизам.

"Од тога да су Срби постали агресори у њиховим законима, што никада није био случај, до физичких напада на српске представнике и тога да су увели у лектиру дела Стјепана Томаша у којима су Срби силеџије и насилини, да неки кажу да је Јасеновац био радни логор, да има онолико улица које носе име Миле Будака... Говоримо о читавом ревизионизму, али нема смисла да о свему томе причам", рекао је Вучић.

Поручио је да се нада да ће људи у Хрватској кренути да се баве будућношћу, а у шали додао да може да им пошаље његов дневни, недељени или месечни распоред, да сваког дана могу да пишу о њему, јер изглада, каже, да само тако могу нешто да продају, у супротном би пропали на тржишту.

"Али, мораће онда да гледају и како се отвара много фабрика, а нисам сигуран да су на то навикли", приметио је председник.

Поручио је да верује у боље односе са Хрватском и да ће у тој земљи разумети да није увек изборна кампања и време за изборне поруке, већ за озбиљну политику и озбиљно, ако не помирење, онда за сагледавање заједничких послова у будућности.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару