Реаговања на Стратегију ЕК за пријем држава Западног Балкана

Након што је Европска комисија усвојила стратегију за пријем Србије и других земаља Западног Балкана стижу реаговања званичника из земље и иностранства.

Европски покрет у Србији сматра да Стратегија потрђује решеност Уније да преузме лидерску позицију у региону.

У саопштењу ЕП наводи да посебно охрабрује чињеница да је 2025. година у документу наведена као оквиран рок у којем би Србија и Црна Гора могле да постану пуноправне чланице.

Иако сам датум нема обавезујућу снагу, саопштавање конкретног рока би морало да буде искоришћено као подстрек за брже спровођење неопходних реформи и окончање процеса који траје скоро већ две деценије, наводе у Европскм покрету.

Европска народна партија поздравила је усвајање Стратегије Европске комисије као дуго очекиван документ, те навела да та групација, која окупља националне партије десног центра у чланицама ЕУ, "у потпуности подржава посвећеност Уније јасној перспективи проширења за све земље региона".

У саопштењу достављеном Танјугу, председник ЕПП Џозеф Дол навео је да је "одушевљен што види да је Јункерова Европска комисија изнела конкретан план за улазак држава Западног Балкана у оквире ЕУ".

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је да Аустрија подржава убрзано приближавање држава Западног Балкана у Унију.

"Аустрији је било и остаје посебно важно да подржи земље Западног Балкана на њиховом путу у ЕУ. Желимо да се, посебно, и за време председавања Аустрије ЕУ, од јула, интензивно залажемо за напредак по питању евроспке перспективе региона", навео је Курц у саопштењу.

Либерално-демократска партија сматра да нова стратегија за проширење ЕУ преставља историјску шансу и да је Србија на потезу да покаже спремност да ту шансу искористи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи