Вучић и Грабар Китаровићева у Дубровнику о односима две земље

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић приредила је радни ручак председнику Србије Александру Вучићу, одмах по његовом доласку у Дубровник, где ће учествовати на Самиту земаља чланица Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Председник Вучић и хрватска председница разговарали су том приликом о билатералним односима и економској сарадњи две земље.

После заједничког ручка, Вучић и Грабар Китаровићева придружили су се осталим лидерима региона на првој пленарној седници Самита.

Њихов сусрет је уследио убрзо после свечаног пријема који је Вучић приредио недавно у Београду, поводом преузимања дужности, а када су и он и његова хрватска колегиница најавили интензивирање контаката и разговора у циљу решавања преосталих отворених питања између две земље.

Скуп у Дубровнику је отворила хрватска председница, рекавши да би ширење значило даљу консолидацију ЕУ.

Хрватска је, према њеним речима, одлучна да подржи евроатлантске аспирације региона, а додала је да се сви изазови са којима се суочавају ЕУ и НАТО рефлектују на југоисток Европе.

Због тога, ЕУ и НАТО треба да уложе више напора у региону, рекла је Грабар Китаровићева и указала да се земље предуго налазе у чекаоници.

Што се будућности ЕУ тиче, рекла је да су научене лекције Брегзита и да је Хрватска привржена пројекту Уније, те жели даљу интеграцију кроз приступање шенгенској зони и еврозони.

Такође је рекла да Хрватска не жели никакве поделе међу чланицама ЕУ, после иступања Велике Британије, већ заједничку визију Уније.

Уверена је да је ЕУ ефикасна и конкурентна економска снага, као фактор стабилности, те додала да је то и пут будућности за све земље региона.

Грабар Китаровићева је истакла да су земље југоисточне Европе изабрале европски пут, и да постоји воља да сви заједно раде у будућности ради доношења бољитка грађанима.

Поручила је да треба искористити велики потенцијал југоисточне Европе, те да је регион у историји научио потребу за сарадњом.

Грабар Китаровићева је додала да је неопходно поставити јасне циљеве који би резултирали конкретним пројектима.

Према њеним речима, Процес је организација која задаје циљеве, а Савет за регионалну сарадњу (РЦЦ) показао се као важан пројектно оријентисани инструмент.

Рекла је да глобални проблеми захтевају глобални изазов, и истакла да изолација и сепарација нису добри, већ је неопходно фокусирати се на солидарност.

У свом обраћању она се осврнула и на мигрантску кризу подвукавши да балканска рута мора остати затворена, као и да узроци проблема морају бити тематизовани.

Исто тако је оценила да "страни борци" који се са ратишта враћају представљају повод за забринутост, те је нагласила да је непходна борба против свих видова радикализације и екстремизма.

Председник Вучић се обратио званицама после хрватске председнице, а требало би да се затим обрате и његов словеначки колега Борут Пахор, шеф црногорске државе Филип Вујановић, косовски председник Хашим Тачи, председник Македоније Ђорђе Иванов, бугарски премијер Бојко Борисов и турски вицепремијер Тургул Туркес.

Председник Вучић ће разговарати у Дубровнику и са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Потпредседница спољнополитичког комитета Европског парламента Дубравка Шуица рекла јке за РТС да је Србија од свих земаља Западног Балкана Србија навише напредовала у процесу евроинтеграција.

Очекује решавање преосталих отворених питања у односима две земље, попут статуса мањина и решавања судбине несталих.

"Чини ми се да имате велику пријатељицу у Ангели Меркел и да јако подржава пут Србије у ЕУ, али ми сви подржавамо, али морате знати да је Хрватска отворила преговоре 2005, трајали су осам година. Али, углавном, то је један дуготрајан процес уколико се не схвати озбиљно. Уколико има политичке воље, а сигурна сам да има и од стране нове премијерке и Вучића, надам се да ћете савладати критеријуме и да ћемо бити заједно у ЕУ", рекла је Шуица.

Потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић предложио је колегама из региона да у Београду буде седиште транспортне заједнице југоисточне Европе, поручујући да српска влада остаје посвећена регионалној сарадњи. 

У фокусу дубровачког форума је јадранско-медитеранско подручје као тачка спајања и раскрсница Европе, Блиског истока и севера Африке, као и заједнички рад на решавању бројних изазова – од мигрантске кризе до туризма.

Хрватска, која председава Процесу сарадње у југоисточној Европи, домаћин је у Дубровнику данашњег самита, којим завршава председавање тој регионалној иницијативи.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару