"Једна ствар на уму – бити за своју земљу и сачувати је"

Премијер Александар Вучић одржао је предавање на Факултету за безбедност где је говорио о три нивоа безбедносних изазова са којима се данас свет и Србија суочавају. Нагласио је да су грешке у теорији могуће, али да их у пракси, кад је реч о безбедности, не сме бити.

Вучић је нагласио да је најбитнија ствар бити на страни своје државе и како је сачувати.

"Треба да имате само једну ствар на уму - како заштитити и сачувати државу и увек бити на страни своје државе, а не било које друге. Само тако можемо сачувати сигурност и будућност за своју децу", поручио је Вучић студентима Факултета за безбедност.

Уз оцену да 21. века није век није век без тензија и сукоба, Вучић је рекао да је први ниво глобални, односно глобална политичка ситуација и промене које доноси 21. век.

"Друга кључна тема је оно што је важно за све нас, од чега бар делимично зависи и глобални поредак, али пресудно стабилност наше земље и будућност, а трећи се ниво односи на институционално јачање земље", навео је Вучић.

Обраћајући се студентима, Вучић је указао на значај онога што они уче, приметивши да су грешке у теорији могуће, али да их у пракси, кад је реч о безбедности, не сме бити.

"Војно ни НАТО ни Русија, политички ЕУ и добри са свима"

Вучић је оценио да би Србија уласком у НАТО решила велики део својих проблема али би то било против воље 75 одсто народа, а у супртонтом и оних 70 одсто који би да будемо уз Руску федерацију треба да размишљају о томе где нам је тржиште и да он нечега мора да се живи.

Нагласио је, у том смислу, да је циљ Србије да одржимо нашу војну неутралност, да уђемо у ЕУ али и да имамо најбоље могуће односе са Руском федерацијом и Кином.

"До сада смо успели у томе. Имамо изјаве и признање и Владимира Путина и Дмитрија Рогозина да Србија и Русија нису имале никада боље односе. Из САД и ЕУ поручују да никад бољу сарадњу нисмо имали а о односима са Кином и да не говоримо" рекао је Вучић.

Вучић је говорећи на Факултету безбедности рекао да има оних који би да Србија уђе НАТО али и објаснио да би то било против воље 75 одсто народа и нагалсио да је доносио и одлуке против којих је било и 95 одсто када су на пример биле у питању мере фискалне стабилизације, али да се то никако не може поредити.

Како је рекао, таква једна одлука донела би дубоке поделе и раздор у националном бићу које би трајале деценијама и имале дугорочне последице.

Са друге стране 70 одсто оних који би да будемо против запада уз Русију терба да воде рачуна са ким Србија економски послује, тргује и шта би нам таква једна одлука донела. Како је рекао, нама остаје да водимо политику војне неутралности са циљем уласка у ЕУ али и најбољих однсоса са Русијом и Кином.

"Свима јасно ко је шеф у Европи"

Вучић каже да се на глобалном плану осим САД, Кине и Русије као велика сила намеће и Европа без Велике Британије, да ће се убудуће инсистирати да се не зна ко је шеф ЕУ, али да је свима јасно ко је то.

Премијер је на предавању на Факултету безбедности студентима рекао да 21 век није век без сукоба и да имамо велики број нерешених проблема и питања, али да се на глобалном плану прилике разликују од оних пре 30 година, када смо имали једну доминантну војни, политичку и економску силу.

"Данас је САД и даље најснажнија сила, али са значајним приближавањем неких других земаља. Драматично се по економској, војној и политичкој снази приближава Кина, војној и политичкој снази Русија. Имате по први пут да се покушава Европа да наметне као глобална сила без Велике Британије", нагласио је Вучић.

Вучић је појаснио да је данас задатак немачких и осталих дипломата да Европу постављају као економску и политичку глобалну силу, али, како је навео, доћи ће тренутак да се развије Јункерова идеја о стварању европске војске.

"Европа са Немачком на челу рачуна да никада није оружје и оруђе имало пресудан значај, већ морални аспект на којем Немачка и Европа инсистирају", нагласио је премијер.

Осим ове четири земље ту су, како је рекао, и јаке појединачне земље као што је Јапан, Индија, Велика Британија који су блиски САД.

"Чини се да у Африци предстоји жестока битка у којој три од четири силе воде битку за доминацију - Кина, Европа и Америка", нагласио је Вучић.

"После изласка Велике Британије из ЕУ, Европа се, како каже, још јасније намеће као светска сила, да се инсистира на томе да се не зна ко је шеф Европе, иако је свима јасно ко је шеф", оценио је премијер.

Кад бих могао да бирам којој нацији да припадам, па тиме чији ћу премијер бити, Хрватске или Србије, изабрао бих ово друго, рекао је премијер Александар Вучић, говорећи хипотетички на тему изазова који су пред Србијом, али и светом.

Он је током предавања студентима тог факултета, а говорећи о размерама промена у свету, о јачању појединих сила и појави нових, рекао да, кад би га питали где би висе волео да буде перемијер, кад би то могао да бира, рекао да би то свакако била Србија.

Јер, како је нагласио, њих још чега Агрокор, имаће проблема у исплати пензија...а ми ћемо, на другој страни, само да растемо.

У свој је компликованости светске ситуације, како је рекао, зато најважније да сачувамо наш мир, да уђемо у све светске токове, јер се, како је приметио, не мери све оним што имамо данас.

"На страни Србије су шансе и перспектива, иако се данас у Хрватској живи два пута боље. У апсолутним су бројевима они и даље бољи, али ми смо успешни у реформама, мада остаје још много тога да се уради, пре свега на пољу јачања институција, оснаживања владавине права, и јачања правне државе. Србија остаје на ЕУ путу, али истовремено и у заштити наше независности, јер то снажи нашу спољнополитичку позицију", поручио је премијер студентима.

Како је приметио, Србија је једина била присутна недавно на самиту у Кини од свох држава бивше Југославије, зову нас из Турске, Немачке, иоз сваког дела света, јер свој став и свој пут.

"Иако смо мала земља, ми нисмо безначајни онако како је у политичком смислу то било до недавнои радићемо и даље на економском снажењу Србије, на привлачењу инвестиција, регионалне стабилсности", навео је Вучић.

Наше је, поручио је, да сачувамо мир и стабилност, да се не плашимо рада, те приметио да смо често неправедно "стрпани" у кош с онима који нас вређају, а то је, како је рекао, посао који тако добро оабвлајју поједини медији и НВО.

"Понекад се љутите кад ми прећутимо увреде које стижу из региона, али зато они из НВО и медија који су зато добро плаћени, а то и не крију, сутрадан пишу - треба да се прекине с међусобним оптужбама и увредама", рекао је Вучић и на то упитао како се то тако уопштено оцењује, а у суштини "они нас вређају, а ми то оћутимо".

"А да смо ми немога вређали, већ бисмо били најгори у тим истим медијима", додао је Вучић.

"Вређају нас, ми ћутимо, а онда кажу сви сте криви"

Подсетивши да је Србија једина била присутна на самиту у Кини од свох бивших југословенских република, премијер Вучић је рекао да је то зато што наша земља нешто значи, што има свој став и свој пут.

Како је рекао на предавању, истовремено наша земља више није политички безначајана, како је то донедавно била.

"Наше је зато да радимо на економском снажењу, привлачењу иневстиција, јачању регионалног мира. Зато толико енергије улажемо у очување регионалне стабилности и мира", рекао је Вучић, приметивши, међутим, да се због тога неки љуте кад не одговарамо на увреде које свако мало долазе из региона.

"Ми ћутимо као заливени. Кад не кажемо ништа, на неким медијима, директно плаћеним споља, а чиме се они поносе, не крију то, видите да кажу - морате да прекинете са међусобним оптужбама, са вређањем друге стране. Онда ја позовем па питам - што лажете, како уопштено говорите, кад они нас вређају..."

Тако је, додаје, и с причом о великој Абанији, после 10 њихових прича , они кажу да Србија то измишља, додао је Вучић.

"Али из Европе стигла пљуска свима нама - немојте да се свађате око тога", или као што би рекао амерички амбасадор - ни Велика Србија ни Велика Албанија. А ко је поменуо Велику Србију, него си ти то лукаво рекао да би могао да изједначиш Велику Албанију и Велику Србију", напоменуо је Вучић.

Како је навео, за Србију је регион од сушстинског значаја - извоз смо повећали на једну милијарду, извозимо у регион 23 одсто од укупног извоза.

"Србија први пут има суфицит у спољној трговини са регионом, али за то морате да платите цену, да не одговарате на сваку увреду", закључио је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи