Вучић: Бравар није био глуп, морамо да се повезујемо

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да земље у региону морају да сарађују и да се повезују јер ће сваки проблем у једној од земаља, по принципу спојених судова, изазвати проблеме и у осталим – као што ће и добра економија у једној земљи довести до успешније економије у осталим. Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је, након састанка са Вучићем, да су поновили опредељење да се делује у правцу очувања стабилности у региону.

Вучић је нагласио да је идеја Јоспипа Броза Тита да се регион повеже – важна.

"Многи су о Титу говорили овако или онако, али свакако 'бравар' није био глуп. Нимало. И када је правио пругу Шамац–Сарајево, и све друго, није то било због стотина километара железа које на камен поставите, већ због тога што су се људи повезивали. Људи су морали да живе заједно и приближавали су се једни другима", рекао је Вучић после састанка са председавајућим Савета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.

Премијер је поновио да су мир и стабилност наша будућност и да је то од суштинског значаја за регион.

"Било какав немир и проблем у БиХ огроман је проблем и за Србију и за цео регион. Сви смо у проблему. Није то ничији интерес и не сме да буде. То сви морају да разумеју, као што је сваки проблем у Србији проблем и на другим местима. Имамо систем спојених судова и што је боља економија једне земље, биће успешнија и економија друге земље", констатовао је Вучић.

Додао је да је за нас изузетно важно да у будућности пробамо да радимо на успостављању заједничког тржишта и већег поверења између људи.

"И зато, ако треба, сваки дан треба да се састајемо, да решавамо један по један проблем. Ако будемо отварали мостове преко Дрине, а хоћемо, ако будемо правили нове путеве, а хоћемо, мислим да је то добар пут", рекао је Вучић.

Када је реч о разговору са Звиздићем, према Вучићевим речима, дијалог је био конкретан и отворен, а теме су биле заједничке за све у региону.

Између осталог, додао је Вучић, било је речи и о "Агрокору", односно о томе како да се проблем те компаније реши и ван Хрватске.

"Нисам сигуран да смо успели да нађемо задовољавајуће решење за нас, али борићемо се и пратићемо и једни и други шта је то што можемо у будућности да учинимо да сачувамо радна места за те људе", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће наредних дана разговарати са "Сбербанком" о случају "Агрокор" и да се нада да је њима стало да сачувају, после можда и увећају вредност те компаније, а не да је униште.

Казао је да ће видети са Русима шта је њихова идеја везано за "Агрокор" и да се нада да они не желе да изгубе паре и да се нешто уништи, већ да сачувају вредност и да је после тога увећавају.  

Вучић је истакао да се са Звиздићем сагласио да се убудуће разговара о сваковрсном повезивању у региону.

Премијер је подсетио и да је синоћ разговарао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, са којим је било речи о већем укључивању те државе у регионалне пројекте.

"Ми немамо ништа против укључења јер је Ердоган веома заинтересован за различита питања на Балкану, да видимо може ли Турска додатним инвестицијама или изградњом инфраструктуре бити од помоћи. Ми смо за то, немамо никакав проблем", закључио је Вучић.

Звиздић: Вучић ће сада моћи више да допринесе стабилности у региону

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је, након састанка са Вучићем, да су поновили опредељење да се делује у правцу очувања стабилности у региону и истакао да ће Вучић као нови председник Србије моћи томе додатно да допринесе.

"Најважније је што смо још једном поновили потпуно опредељење да активно делујемо у правцу очувања мира и стабилности у читавом региону. То је изузетно важно. Наравно, Вучић ће сада са једне нове позиције моћи додатно да ради на тим питањима и оно што можемо констатовати јесте да смо сигурни да ћемо у нашем региону, пре свега, очувати мир и стабиност", рекао је Звиздић новинарима.

Нагласио је да је на састанку у фокусу била економска сарадња у региону, као и да је констатована недвосмислена опредељеност да се иде даље у процесу евроинтеграција.

Звиздић је додао да му је било "задовољство да се поново сусретне са "уваженим премијером Србије и драгим пријатељем и будућим председником Србије".

"Разговори су били конструктивни као и увек, а фокусирали смо се потпуно на даље унапређење регионалне сарадње и посебно на економске и инфрастрктурне пројекте, који ће значити бржи проток робе, као и брже и јаче трговинске и економске односе између БиХ и Србије", нагласио је Звиздић.

Према његовим речима, у фокусу је путна инфраструктура, али се отварају разговори и о повезивању са енергетским мрежама између Србије, БиХ и Црне Горе.

Звиздић је истакао да ће у наредном периоду бити одржани потребни састанци, на којима ће пре свега бити речи о сарадњи у развоју путне инфраструктуре, али и о другим моделима за унапређење економске сарадње.

"Од признавања референтних лабораторија до других модела који ће наше економске односе повећати и дићи на виши ниво", додао је Звиздић.

Нагласио је да ће развој инфраструкутуре бити подлога за економски развој и најважније циљеве БиХ и Србије, а то је отварање нових радних места, посебно за младе људе.

Александар Вучић боравио је у Мостару, где је отворен јубиларни 20. Међународни сајам привреде.

Раније данас, у обраћању новинарима, премијер је напоменуо да је синоћ са хрватским премијером Андрејем Пленковићем дуго разговарао о "Агрокору".

Вучић је прокоментарисао и протесте у Београду, навевши да је Србија демократска земља и да свако има право да буде срећан или несрећан због изборних резултата, те да је то у реду све док траје мирно.

Српски премијер је у Мостару обишао и родну кућу књижевника Светозара Ћоровића, у којој је преминуо српски песник и академик Алекса Шантић. Волео би, каже, да мостарске школе поново понесу његово име, обећавши помоћ у организацији Шантићевих свечаности и изградњи Саборног храма у Мостару. 

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару