Николић се уписао у књигу жалости у Амбасади Кубе

Председник Србије Томислав Николић уписао се у књигу жалости у кубанској амбасади у Београду, поводом смрти Фидела Кастра.

 Поводом смрти некадашњег председника Кубе Фидела Кастра, у кубанској амбасади у Београду, у Доментијановој улици број 4, од данас до 4. децембра, отворена је књига жалости. 

Председник Николић уписао се у књигу жалости поручивши да је свет данас остао без једног од последњих великана.

"Фидел Кастеро је симбол борца за слободу, суверенитет, срећу свог народа. Србија данас има једног великог пријатеља мање. Главу горе, Кубо, настави даље путем на чијем је крају срећа", написао је Николић.

Николић је, после уписивања у књигу жалости, рекао да се Кастро борио за слободу по сваку цену, суверенитет, територијални интегритет.

"То је народ који је издржао санкције какве можда ниједан други народ у свету не би издржао, потпуно свестан тога да се много одриче, али да се не одриче онога што му је најважније - државе и слободе", рекао је Николић.

Председник Србије подсетио је да, са супругом Драгицом, имао част да упозна кубанског лидера, који је, како је рекао, указао нашој земљи изузетну част прихватањем одликовања које му је Николић уручио.

"Он је један од последњих великана, можда и последњи велики светски државник", рекао је Николић.

Николић је додао да је са Кастром разговарао о распаду Југославије и да је кубански лидер изразио жаљење због тога.

"Он је одмах знао да то није добро. Није волео политику која се водила према Куби од стране неколико држава. Анализирао ми је неке говоре председника Америке у тако позним годинама, читао извештаје са берзе, прогнозирао како ће челик да се креће. Имао сам прилике да разговарам са великим човеком и да из тог кратког разговора много тога научим, иако сам могао само да куртоазно с њим разговарам, међутим, с њим је било немогуће куртоазно разговарати", рекао је Николић.

Председник Србије истакао је и да су му фотографије на којима је заједно са кубанским лидером, једне од најдражих у животу.

Николић је додао и да је Кастро потпуно разумео политику Србије коју је оценио као наставак несврстане политике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи