Николић: Нећемо прихватити признање непостојеће државе

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да се Србија данас, као и много пута у својој историји, опет бори за принципе правде у међународном праву и поретку и исте стандарде за све.

Николић је на свечаности поводом Дана ослобођења Новог Сада рекао да немамо право да прихватимо да је интерес у предности над чашћу и достојанством и да Србија неће и не може да прихвати признање непостојеће државе на својој територији.

Каже да се Србија искрено залаже за очување мира и добросуседске односе у региону, јер једино тако може да се оствари економски напредак и благостање за све на овим просторима.

Додаје да смо у својој часној вишевековној историји у Србији увек качили пушку о раме да бисмо бранили свој опстанак и слободу, без које, како је истакао, не умемо да дишемо.

Наводећи да је Србија положила огромне жртве на олтар слободе, Николић је казао да је она у својој историји била увек на страни правде, части и славе, на страни земаља победница у Другом светском рату.

"Немамо право да изневеримо крв и жртву наших хероја. Немамо право да прихватимо како је интерес у предности над чашћу и достојанством. Над правдом", рекао је Николић.

Николић је истакао да се не сме заборавити на страдалну и славну прошлост која "обавезује за вечност".

"Готово да нема дана у години, а да се у неком делу Србије не славе важни датуми победа наших предака. Са поносом и захвалношћу што живимо у слободи обележавамо те дане и датуме, сећамо се хероја", рекао је Николић. 

Председник Србије је подсетио и на велики допринос Новосађана у тој борби.

Он је осврћући се на историју Новог Сада рекао да су Новосађани свих националности дали велики допринос победи над окупатором у Другом светском рату, али и да су претрпели велике жртве у периоду окупације од 1941. до 1944. године, а као пример поменуо је Новосадску рацију у којој су фашисти Миклоша Хортија убили и под дунавски лед бацили између 3.000 и 5.000 становника Новог Сада и Војводине.

"Прошле су 72 године од ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, када су фашисти, поражени незаустављивим надирањем војника Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије, бежали из Новог Сада. Нови Сад је тако постао симбол победе и још један град слободне Југославије", рекао је Николић. 

За та херојска дела својих житеља, нагласио је Николић, Нови Сад је 1975. године одликован Орденом народног хероја и постао град-херој.

"Храброст и жртвовање наших предака у Другом светском рату нису били узалудни. Они су се изборили за слободу. Дали нам отаџбину да је чувамо и предамо новим генерацијама - бољу, успешнију и увек слободну", рекао је председник Србије и обраћајући се припадницима Војске Србије истакао да ће они који предводе и одлучују о војсци учинити све "како би Војска Србије и даље остала стуб поверења грађана, оличење сигурности државе, морала и поштења".

Честитајући Дан ослобођења Новог Сада, Николић је свим грађанима Србије пожелео да живе у слободи и миру који су наследили од херојских дедова и очева. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи