Дачић са шефом Унмика о седници СБ УН о Косову

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је са специјалним представником генералног секретара УН-а и шефом Унмика Захиром Танином поводом припрема за предстојећу седницу СБ УН на којој ће се разматрати тромесечни Извештај о раду Мисије на КиМ, која ће се одржати 25. августа у Њујорку. Шеф мисије ОЕБС-а на Косову у опроштајној посети код Дачића.

На састанку обострано је указано на добру сарадњу између Републике Србије и Мисије Уједињених нација на КиМ, саопштило је Министарство спољних послова.

У разговору су изнете оцене актуелне ситуације на КиМ, деловања УНМИК-а, те значај даљег ангажовања ове мисије у областима кључним за опстанак, нормалан и достојанствен живот Срба и припадника других неалбанских заједница у Покрајини.

Посебно је наглашена важност Мисије у контексту имплементације договора постигнутих у дијалогу у Бриселу, као и ангажовања УНМИК-а по свим питањима од значаја за доследно спровођење резолуције СБ УН 1244 (1999).

Истакнута је и важност несмањеног присуства УНМИК-а, с обзиром на поверење које српско и друго неалбанско становништво имају у рад ове мисије, наводи се у саопштењу.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је у опроштајну посету амбасадора шефа Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Жан Клод Шлумбержеа, коме мандат истиче 30. септембра.

На састанку је изражена подршка наставку деловања ОМИК-а на статусно неутралан начин и у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН.

У разговору је заједнички истакнут и значај спровођења програма Мисије у области изградње институција, промоције демократије, поштовања људских права и владавине права, саопштено је из Дачићевог кабинета.

У том контексту, министар Дачић је посебно издвојио Програм људских права и заједница, у оквиру којег се спроводи мониторинг поштовања људских права, права заједница и демократских стандарда. 

Дачић са одлазећим амбасадором Бангладеша

Министар спољних послова Ивица Дачић примио је у опроштајну посету амбасадора Народне Републике Бангладеш Шахдата Хосаина, истакаваши том приликом интерес за развој свеукупних односа између две земље.

Две државе имају вишедеценијску традицију, уз висок степен међусобног уважавања и подршке у најважнијим питањима, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

У разговору је обострано изражен интерес за даље интензивирање политичког дијалога и унапређење свих видова сарадње, посебно привредне.

Хосаин на нерезиденцијалној основи покрива Републику Србију из Рима.  

Шеф белоруске дипломатије Владимир Макеј честитао је министру спољних послова Србије Ивици Дачићу на именовању у новој влади Србије, уз поруку да поверење политичких кругова и српске јавности сведочи о Дачићевом високом професионализму и искреној посвећености послу у корист Србије.

"Изражавам континуирану заинтересованост за даљи развој конструктивне сарадње спољнополитичких ресора Белорусије и Србије у циљу даљег развоја белоруско-српских односа у свим областима", наводи се у честитки белоруског министра, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Он је Дачићу упутио изразе посебног поштовања и искрене жеље за плодан рад у име процвата Србије и благостања српског народа. 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић примио је честитку и турског министра за послове Европске уније (ЕУ) и главног преговарача за процес приступања ЕУ Омера Челика поводом избора на функцију у новој Влади Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи