Вучић: Никоме ништа нисам нудио, СВМ сигуран партнер

Са Савезом војвођанских Мађара се подударамо у свим важним питањима за Србију, с Бошњацима (БДЗС) смо имали озбиљан и добар разговор, Сулејман Угљанин је имао доста примедаба на поступање државних органа, у ком сам погледу изнео одређене сумње, од зелених сам данас доста научио, навео је мандатар Александар Вучић утиске у Скупштини Србије.

После другог дана консултација за састав нове владе, Вучић је рекао новинарима да је са Албанцима с југа Србије обавио важан разговор, те да је договорено да ће њихови представници ући у Координационо тело за југ Србије.

"С Партијом за демократско деловање договорено је да буде реализована њихова иницијатива да у владино Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу буду увршћени Албанци са југа Србије.

Ништа природније, нормалније и разумније од тога", навео је Вучић.

Кад је реч о Бошњацима и Албанцима, Вучић је истакао да је од њих тражио да поштују државу Србију, истакавши да су добри односи Срба с Албанцима и Бошњацима веома важни.

Након другог дана консултација, како је рекао одговарајући на питања новинара, једино је извесно да ће са Савезом војвођанских Мађара сарадња бити остварена на свим нивоима власти, јер се њихови ставови о свим битним питањима за Србију у потпуности слажу.

Упитан за медијске спекулације према којима је социјалистима понуђено неколико места у Влади, Вучић је рекао да ваљда сви знају да с њим не може да се преговара као на пијаци, те да је било каква врста притиска на њега немогућа.

Желео сам да чујем какве програме нуде, какве идеје имају други политички представници, да чујем и њихове замерке, Мађари су свакако с нама у свему и на свим нивоима, а о кадровским решењима није било речи и никоме ништа нисам понудио, закључио је Вучић.

Пред регионом много тешких годишњица и проблема

Вучић је указао да је пред регионом много тешких годишњица и проблема, пре свега емоционалних, да они треба да буду превазиђени на најбољи могући начин, разговором, дијалогом, отвореношћу и одговорношћу.

Он је рекао да је зато и задовољан разговорима са представницима мањинских листа у парламенту, те да је важна вест што се данас могло веома озбиљно, аргументовано и одговорно разговарати.

"То до пре неколико година није било једноставно и лако могуће. Задовољан сам што смо то успели и што сам готово потпуно сигуран да ћемо добре резултате направити и да ћемо сачувати мир и стабилности у Србији, чак и да утичемо на такав начин на очување мира и стабилности у БиХ", рекао је Вучић поводом разговора са Бошњачком демократском заједницом Санџака.

Упитан да ли ће Муамер Зукорлић из те странке бити у Влади, поред СВМ-а, Вучић је казао да ће поново разговарати о томе и да ће јавност брзо знати одговор.

Каже да су и једна и друга страна на састанку изразиле забринутост због односа Срба и Бошњака, да обе стране виде да то не иде у оном смеру и брзином како би желели, али да и те како разумеју да би била катастрофа уколико би дошло до погоршања односа.

"Не заборавите, нама следи Сребреница 11. јула, па у односу са Хрватима, 5. јула, годишњица 'Олује', тек што је годишњица 'Бљеска' прошла. Много тешких годишњица и проблема за све нас, емоционалних проблема које морамо да превазиђемо на најбољи могући начин, разговором, дијалогом, отвореношћу и рекао бих одговорношћу. Зато и јесам задовољан", казао је Вучић. 

Вучић: Пустите органе да раде, немојте ви да хапсите

Вучић је на питање новинара зашто налогодавци за рушење у Савамали нису похапшени, ако је утврђено да су прекршени закони, одговорио: "Пустите органе да раде и немојте ви да хапсите."

"Не заборавите да сам недвосмислено данас рекао да је тачно да је неко могао да има добре намере, али да га то не оправдава", рекао је Вучић.

А затим и додао да је истину о тим догађајима био дужан да саопшти јавности, грађанима, те да је то учинио на прес-конференцији на којој је говорио и о економским успесима Владе, уверен да ће та тема мало кога занимати, али и да би показао обичним људима да његове политичке опоненте не интересује ништа осим политичког обрачуна.

"Никада их није интересовала ни истина, никада неће бити задовољни. Намерно сам то данас на такав начин урадио, да би могли да виде да није у питању брига за Србију и Београд, већ најпрљавија политичка игра. Рекао сам то да бих обичним људима рекао да не брину, да се фантомке из 2000-их година никада више неће понављати, нити са хапшењима људи, нити са убиствима, а те теме данас никог не занимају", навео је Вучић.

Како је приметио, неуобичајено је за Србију и цео Балкан да се народу тако саопшти истина: "Еј, пусти вести о платама, о инвестицијама, него ајде да видимо шта ће рећи лажни политички аналитичари, Малдиви Божовић, неки други стручњаци у чије време је убијано са фантомкама."

Кад је реч о кривичној или прекршајној одговорности, поручио је да он не може никога да извуче од тога и да то не жели, а да ће се о политичкој одговорности разговарати.

Упитан да прокоментарише данашње изјаве омбудсмана и повереника, а које су се односиле на сазнања која је изнео у погледу одговорности врха власти у Београду за догађаје у Херцеговачкој, Вучић је рекао:

"Не знам какве везе Шабић има са Савамалом, али он је стручњак за све. Рекао сам да чекам надлежне, али и да сам спреман да на своја рамена примам политичке ударце. Рекао сам људима да ће имати истину, да хоћемо да успоставимо поверење са грађанима и да никада такве ствари не смеју да буду поновљене."

Неће, додао је, дозволити да било ко, и без обзира на то ко га финансира, уништи будућност и најлепши пројекат, "Београд на води".

"Можете да се зовете како год хоћете, на изборима ме нисте победили, а сви сте се ујединили, од СПС-а до овог што је јуче побегао брзином муње, сви они заједно су добили 40 одсто гласова, тих 10 партија, само једна листа је добила 49 одсто. Само да ми они не говоре ни о чему, да ми не држе придике, јер оно што ћемо радити није због њих, већ због интереса народа", поручио је Вучић.

А ти стручњаци, додао је алудирајући на Шабића и Јанковића, наставиће као до сада, то им је посао, јер, како је рекао, следе уосталом председнички избори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару