Председник почиње консултације о влади, данас са Вучићем

Председник Србије Томислав Николић почеће консултације поводом формирања Владе Србије, разговором са Александром Вучићем, носиоцем изборне листе - "Александар Вучић - Србија побеђује", која је на априлским ванредним парламентарним изборима освојила веćину мандата у новом сазиву парламента.

Како је саопштила Прес служба председника, консултације ће бити одржане у 14 сати у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Према Уставу Србије, кандидата за председника Владе парламенту предлаже председник, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

У парламент је после ванредних парламентарних избора 24. априла ушло седам листа - листа око СНС, која је освојила 131 мандат, СПС-ЈС, СРС, Покрет "Доста је било", коалиција око ДС, коалиција Двери-ДС С, коалиција ЛДП-ЛСВ-СДС и пет мањинских листа.

Тако би на Андрићев венац на разговор са шефом државе у наредним данима требало да дођу и Ивица Дачић, Војислав Шешељ, Саша Радуловић, Бојан Пајтић, Санда Рашковић Ивић и Бошко Обрадовић, Чедомир Јовановић, Борис Тадић, Ненад Чанак...

Према Закону о председнику, шеф државе је дужан да Народној скупштини предложи оног кандидата за председника Владе који може да обезбеди избор Владе.

Листа око СНС-а има већину и да самостално формира владу, без коалиционих партнера, али је лидер странке Александар Вучић већ најавио да ћ‡е СВМ Иштвана Пастора сигурно бити партнер.

Након обављених консултација, председник поверава мандат за састав владе кандидату за председника владе који са програмом и саставом владе излази пред посланике.

Очекује се да нови сазив парламента буде конституисан до 4. јуна, будући да тад истиче законски рок, односно 30 дана од дана проглашења коначних резултата избора.

По конституисању парламента, почиње да тече рок од 90 дана за формирање владе, али је Вучић већ најавио да ће она бити формирана убрзо по уласку нових посланика у зграду на Тргу Николе Пашића.

Вучић је раније најавио да ће седница Председништва СНС бити одржана 28. маја, после чега ће бити конституисана скупштина, а да ће нови тим из Немањине 11 заклетву положити најкасније 15 дана од конситуисања парламента.

Према закону, мандатар за састав владе парламенту износи програм и предлаже њен састав, а парламент истовремено гласа о програму и избору премијера и чланова владе.

Влада је изабрана ако је за њен избор гласала већина од укупног броја народних посланика.

Након ванредних избора 16. марта 2014. године, на којима је победила СНС, влада је била формирана 27. априла, док је за формирање нове владе после избора 6. маја 2012. године требало 83 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару