Читај ми!

Породица Ђоковић: Третирају Новака као криминалца, гажењем њега газе и Србију

Млађи брат Новака Ђоковића, Ђорђе Ђоковић, изјавио је на конференцији за штампу поводом ситуације српског тенисера у Аустралији, да је најбољи тенисер и спортиста света третиран и представљен као највећи криминалац. Такође, Новак није пристао да самостално напусти Аустралију, чиме би аутоматски добио трогодишњу забрану ступања у ту земљу.

"Пре свега, Новак Ђоковић није прекршио ниједан закон, ниједно правило које је било успостављено од стране федералних власти Аустралије. Све време је са њима комуницирао, а кроз Тениски савез Аустралије и заједничких страна се дошло до медицинског изузетка. Новак је имао исти документ као и остали тенисери, који су већ у Аустралији, али је он једини који је задржан и коме је ускраћен улазак", рекао је Ђорђе Ђоковић.

"Испоштован је сваки протокол, који је постављен још у новембру месецу. Да би када је дошао на аеродром, гранична полиција зауставила и тада је почело малтретирање, које може да се назове озбиљним дипломатским прекршајем пре свега, а нарочито када се ради највећем свих времена, који је и дипломата републике Србије. Гранични полицајци су га испитивали, Новак је првих 45 минута комуницирао са породицом, а потом је нагло прекинут контакт, одузет му је телефон и комуникација са спољашњим светом на три и по сата, потом му је враћен телефон и одведен је у аеродромски притвор", додаје тенисеров млађи брат.

"Депортација би значила забрану уласка у Аустралију на три године"

Ђорђе Ђоковић причао је о срамотним условима у којима је Новак био смештен.

"Након што је пала одлука да му се неће одобрити виза за останак у Аустралији и да се омогући да заигра тенис, одбрани титулу и постави још један рекорд, само му један фали да буде највећи свих времена. Прошао је кроз детектор за метале, где му је одузета сва имовина, новчаник, није имао могућност да се пресвуче. Отишао је у мигрантски смештај, у прљаву собу, без икакве имовине, за коју му је речено да ће добити када се буде враћао за Европу. Суд је наредио властима да не смеју да депортују Новака назад до понедељка ујутру. Новак би имао могућност да се врати на своју одлуку, али то би значило да на снагу ступа забрана од три године ступања у Аустралију."

"Третиран је као криминалац, а он је спортиста, здрав и поштен човек који није напраиво прекршај и није ничији живот угрозио. Адвокати раде на свему, чекамо нове информације, захваљујемо се председнику републике Србије и свима који су укључени, који помажу да се Новаку обезбеди адекватан смештај и третман амбасадору и најбољем на свету, а потом да му се пружи слобода коју заслужује. Новак је јака личност и неко ко се не бори само за себе, већ за све на овом свету, који имају етички и морални став", закључује Ђорђе Ђоковић."

Мајка Дијана: Новак је револуционар, надам се да га неће сломити

Мајка Дијана истакла је да јој је веома тешко да гледа сина у оваквој ситуацији.

"За мене је веома тешко да пролазимо кроз ово, није ничим заслужио да га овако третирају. Нико није заслужио овакав третман, а не он. Очигледно је да је ово политички став да он не игра на њиховом турниру. Ово је скандал, третман без преседана и чисто политички атак на Новака Ђоковића. По мом мишљењу, он је жртвено јагње, али и победник са великим П", казала је мајка Дијана.

"Новак је револуционар који мења свет и то је већ почело, само се надамо да ће остати психички здрав, да га неће сломити и скресати крила", додала је.

"Не видимо се сви од трофеја које је освојио у Аустралији", истакао је отац Срђан.

"Наш Новак, наш понос. Новак је Србија, а Србија је Новак. Држе га у заробљеништву. Они газе Новака, а уједно газе и Србију."

"Први човек те далеке земље Аустралије Скот... Морисон, чије име све говори...  Дрзнуо се да напада Новака и протерује га иако није ни ушао у њихову земљу. Желели су га потцене и баце на колена. Ми смо Срби, поносан и цивилизован народ који се увек бранио. То радимо и сада, то ради наш поносо и понос читавог слободарског света. Његов однос према домаћинима и организаторима показује из каквог народа долази", рекао је Срђан Ђоковић.

Отац Срђан: И Исуса су разапињали на крст...

Потом је имао поруку за све које мисле да је Србија трећи свет.

"Не знам довољно речи да их назовем... Ово је политичка борба, он је испунио све услове који су били потребни да уђе и освоји још један тај њихов чувени Аустралијан опен. И он би га освојио, наравно. Јер је то Новак, најбољи тенисер и спортиста на свету. Али то не могу да изговоре стручњаци, тих неколико стотина милиона људи из западног света... Али седам и по милијарди је из онога што они називају трећим светом. Ми смо први свет!"

За крај, упоредио је третман свог сина са Исусом.

"Исуса су разапињали на крст и свашта му радили, он је издржао и још је жив међу нама. И Новка разапињу на исти начин, раде му све и свашта. Моја покојна баба Сара Јауковић из наше Црне Горе говорила је 'Срам те било од гузице кад образа немаш'. Е то им ја сада поручујем, због онога што раде Новаку, најбољем спортисти и човеку на свету. Опет кажем, он ће издржати. Нас је било пре 100 и нешто година исто као данас. Бомбардовали су нас, уништавали, угњетавали и опет нисмо дали на себе. Ми смо поносан српски народ чији је представник наш Новак, наше светло на крају тунела. Неће се он дати, избориће се", закључио је отац српског тенисера.

Стриц Горан истакао да Аустралијан опен неће бити прави гренд слем без Новака и да ће читава Аустралија бити на губитку, уколико не буде учествовао.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару