Читај ми!

Шест спортских фраза за финале кошаркашица Србије и Француске

Историју спорта нису кројили само актери на самим догађајима, већ и људи који су о истом писали. Новинари, хроничари, теоретичари, аналитичари и сви они који су писаном речи величали спорт, формирали су посебну подврсту језика прилагођеног теми. Временом је створен и жаргон који је већ деценијама незаобилазан део спортског фолклора.

Устаљене фразе чују се из дана у дан, делује да су некада и изјаве спортиста произашле из исте главе са генеричким изрекама и синтагмама.

Како нас очекује велико финале Европског првенства у кошарци између женских селекција Србије и Француске, јасно је да ће бити много нервозе, притиска и свега што тако велика утакмица доноси.

Како бисмо се мало ослободили и растеретили, спремили смо шест спортских фраза које би могле да се употребе за вечерашње финале Српкиња и Францускиња.

Оставити срце на терену

Како другачије почети него класиком спортског жаргона, посебно у овако важној утакмици каква је финале Европског првенства. Девојкама не преостаје ништа друго како би покушале да освоје златну медаљу.

Испоштовале смо договор из свлачионице

Неће бити само довољно да се остави срце на терену, Француска је тежак противник и једна од најјачих екипа на "старом континенту". Мораће и да се буде на нивоу током свих 40 минута, како тактичком, тако и енергетском. Жеља и хтење не смеју да изостану јер је то једини начин да се победи.

Напетост је толика да се може сећи ножем

Значај и величина утакмице извесно ће утицати на играчице обе селекције - улог је огроман у Валенсији. Уколико резултатски буде неизвесна или се уђе у пенал-завршницу, јасно је да ће напетост у хали "Павељо де ла Фуенте" бити огромна.

Да баце и веш-машину ушла би у кош

Можда и најсвежија фраза настала пре неколико година, када је један наш колега патентирао реченицу да екипа којој све полази за руком баци и веш-машину ка кошу, она би вероватно прошла кроз обруч. Обично се користи за тимове који погађају у серијама током дугог временског периода што ће, надамо се, бити употребљиво за изабранице Марине Маљковић.

Штета што један тим мора да изгуби

Флоскула која се често говори када су оба састава толико добра да заслужују победу. Неће бити изненађење ако и у овом сусрету буде таква ситуација.

Фалило нам је спортске среће

Оној селекцији која буде поражена неће само кривити себе или лошу партију. Сигурно ће им недостајати и мало спортске среће. Међутим, многи кажу да се и та срећа заслужује...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару