Хамилтон трећу пут узастопно најбржи у Тексасу

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду САД у Остину и на 26 бодова смањио заостатак за клупским колегом Ником Розбергом, који је заузео друго место.

Хамилтон је до своје 50. победе у каријери, а четврте у Тексасу, од које треће узастопне, дошао за сат, 38 минута, 12 секунди и 618. Британцу недостаје једна победа како би се изједначио са Аланом Простом.

Друго место заузео је његов клупски колега Нико Розберг са заостатком од 4,520 секунди, а трећи кроз циљ прошао је возач Ред Була Данијел Рикардо са 19,692 секунде заостатка.

Возач Ферарија Себастијан Фетел заузео је четврто место, пети је Фернандо Алонсо из Мекларена, а шести Карлос Саинц из екипе Торо Росо. Бодове су још освојили возач Вилијамса Фелипе Маса, Серхио Перес из Форс Индије, Џенсон Батон из Мекларена и возач Хаса Роман Грожан.

Хамилтон је добро стартовао, сачувао је прво место, а добро је кренуо и Рикардо, обишао је Розберга и преузео друго место. Иза њих били су Кими Раиконен, Макс Верстапен, Фетел и Маса. Нико Хулкенберг је већ у првом кругу завршио трку пошто је имао контакт са Фетелом и Валтеријем Ботасом. На почетку трке Данил Квјат је од позади ударио у Переса, који је после тога руског возача назвао идиотом.

Светски првак стекао је три секунде предности над Рикардом у седмом кругу, а затим је возач Ред Була отишао у бокс, па се иза Хамилтона нашао његов клупски колега Розберг. У 11. кругу Розберг је отишао на замену гума када су му стављене средње тврде и на стазу се вратио иза Рикарда, али испред Раиконена.

Хамилтон је круг касније отишао у бокс и вратио се на стазу на меким гумама, испред Рикарда а иза Фетела, који му је у 15. кругу препустио вођство после одласка у бокс, када су на његов болид стављене меке гуме. Возач Ферарија вратио се на стазу као шести.

У међувремену добро је возио Верстапен, који је обишао Раиконена па су после Фетеловог повратка на стазу нашли на четвртом и петом месту. Верстапен је притискао Розберга, али се немачки возач добро држао.

У 24. кругу Раиконен је отишао на замену гума и после тога био је најбржи на стази, а возио је испред клупског колеге Фетела, док је на челу Хамилтон имао девет секунди предности над Рикардом, који је у 27. отишао у бокс и вратио се на четврто место. Одмах после њега у бокс је отишао и његов клупски колега Верстапен, али механичари нису били спремни, па се задржао више него што је требало. Возач Ред Була се после тога извинио, рекавши да је мислио да су га позвали.

Убрзо је Верстапен завршио трку пошто је рекао да "нешто удара у мотор" и зауставио се на стази, због чега је у 32. кругу уведен виртуелни "сејфти кар", док болид Ред Була нису одвукли са стазе. За то време неколицина возача отишли су у бокс на замену гума, међу којима Хамилтон и Розберг, када су им стављене средње тврде гуме. Розберг се вратио на стазу испред Рикарда, а када је трка настављена Хамилтон је имао 10 секунди предности на првом месту.

Раиконен је у 39. кругу отишао на замену гума, али се по изласку из бокса одмах зауставио, пошто је пиштољ за причвршћивање гума остао закачен за његов болид. Финац је возећи у рикверц успео да се врати у бокс, иако је то забрањено. Он је због тога под истрагом судија.

До краја трке Хамилтон је сигурном вожњом сачувао предност и остао у трци за титулом, а највише узбуђења донео је Алонсо, који је у самој завршници атрактивном вожњом прво обишао Масу за шесто место, а у последњем кругу и Саинца за пето.

Три трке пре краја Розберг има 331 бод, Хамилтон заостаје 26 бодова, а трећи је Рикардо са 227 бодова.

Трку у Тексасу уживо су гледале бројне познате личности, међу којима скијашица Линдзи Вон, тенисерка Венус Вилијамс, певачица Тејлор Свифт и глумац Џерард Батлер, који је после трке узимао изјаве од возача на подијуму.

Наредна трка у шампионату на програму је наредне недеље у Мексику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару