Читај ми!

Розберг победио у трци за Велику награду Јапана

Возач Мерцедеса Нико Розберг победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Јапана и на 33 бода увећао предност над клупским колегом Луисом Хамилтоном, а њихова екипа освојила је трећу узастопну шампионску титулу у конкуренцији конструктора. Розберг је остварио девету победу у сезони, 23. у каријери, а прву на стази Сузука у Јапану.

Нико Розберг је остварио резултат од сат, 26 минута, 43 секунде, 333 и то је његова четврта победа у последњих пет трка после летње паузе.

Друго место заузео је Макс Верстапен из Ред Була са 4,978 секунди заостатка, а трећи кроз циљ прошао је Хамилтон са заостатком од 5,776 секунди.

Возачи Ферарија Себастијан Фетел и Кими Раиконен заузели су пето и шесто место, а седми је био Данијел Рикардо из Ред Була. Бодове су још освојили Серхио Перес и Нико Хулкенберг из Форс Индије и возачи Вилијамса Фелипе Маса и Валтери Ботас.

Раиконен је због промене мењача уместо са трећег стартовао са осмог места, док је Батон због промене мотора стартовао са последње позиције, а не са 17.

Розберг је добро стартовао сачувао је прво место, док је његов клупски колега Хамилтон изузетно лоше почео, на старту је изгубио шест позиција и пао на осмо место. Розберг је водио испред Верстапена, Переса, Фетела и Рикарда.

Фетел је убрзо обишао Переса за треће место, а Раиконен у шестом кругу Хулкенберга за шесто, док је водећи возач Мерцедеса за то време стекао три секунде предности.

Хамилтон је у наредном кругу обишао Хулкенберга и нашао се иза Раиконена, који је у једном тренутку широко ушао у кривину и изгубио мало времена, али је задржао позицију.

Први у бокс отишли су возачи Ред Була Верстапен и Рикардо, а после њих Розберг, Фетел, Перес и Раиконен. Розберг је на стазу изашао испред Верстапена, а у 14. кругу на замену гума отишао је Хамилтон и вратио се испред Раиконена. Британац је у тим тренуцима добро возио, обишао је и Рикарда и попео се на четврто место.

Розберг је сигурном вожњом стекао четири секунде предности над Верстапеном, а Хамилтон је 10 секунди заостајао за трећепласираним Фетелом, а у 23. кругу 19,3 секунде за водећим.

Троструки светски првак смањио је испод 10 секунди заостатак за Фетелом, а после тога возачи су одлазили у бокс на другу замену гума, после чега је Розберг задржао прво место испред Верстапена, али је био иза Фетела и Хамилтона који до тада нису били у боксу.

Фетел се тада путем радија жалио на возаче који заостају један круг да се споро склањају и да праве гужву на стази, што је користио Хамилтон и пришао на 4,8 секунди заостатка. Британац је у 34. кругу отишао у бокс и на тврдим гумама вратио се на стазу испред Раиконена на четврто место.

На замену гума Фетел је отишао круг касније, када су механичари ставили меке гуме на његов болид, и вратио се иза Хамилтона, Розберг је остао први а Верстапен други. Розберг је 13 кругова пре краја имао 4,2 секунде предности, а Хамилтон је нешто више од две секунде заостајао за другопласираним.

Хамилтон је до краја трке покушавао да обиђе Верстапена, али безуспешно, па је остао на трећем месту са 33 бода заостатка за Розбергом, који је тако у доброј позицији за освајање прве шампионске титуле четири трке пре краја шампионата.Поредак возача и конструктора у шампионату Формуле 1 после данашње трке за Велику награду Јапана:

Возачи: 1. Нико Розберг (Немачка) 313 бодова 2. Луис Хамилтон (Велика Британија) 280 3. Данијел Рикардо (Аустралија) 212 4. Кими Раиконен (Финска) 170 5. Макс Верстапен (Холандија) 165 6. Себастијан Фетел (Немачка) 165 7. Валтери Ботас (Финска) 81 8. Серхио Перес (Мексико) 80 9. Нико Хулкенберг (Немачка) 54 10. Фелипе Маса (Бразил) 43 11. Фернандо Алонсо (Шпанија) 42 12. Карлос Саинц млађи (Шпанија) 30 13. Роман Грожан (Француска) 28 14. Данил Квјат (Русија) 25 15. Џенсон Батон (Велика Британија) 19 16. Кевин Магнусен (Данска) 7 17. Џолион Палмер (Велика Британија) 1 18. Паскал Верлејн (Немачка) 1 19. Стофел Вандорн (Белгија) 1

Конструктори:
1. Мерцедес 593 бодова (шампион) 2. Ред Бул 385 3. Ферари 335 4. Форс Индија 134 5. Вилијамс 124 6. Мекларен 62 7. Торо Росо 47 8. Хас 28 9. Рено 8 10. Манор 1

Наредна трка у шампионату на програму је 23. октобраза Велику награду САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару