Тинејџер из Зрењанина – шампионски бисер српског стоног тениса

Током викенда у Зрењанину је одржано државно првенство у сениорској конкуренцији и исписане нове странице историје овог спорта у нашој земљи. У женској конкуренцији титулу је освојила 18-годишња Сабина Шурјан, док је у мушкој славио Димитрије Левајац. Члан клуба Стенес постао је са 17 година најмлађи шампион Србије откад постоји ово такмичење.

Левајац је у конкуренцији знатно искуснијих суперлигаша, иако и даље јуниор, потврдио да ће бити главни ослонац националног тима у будућности. Ризници трофеја из јуниорске конкуренције додао је један из сениорске - онај наважнији.

"За сада звучи невероватно, али ћу се годинама навићи на то", почео је причу Левајац за РТС, када смо га питали како реагује на то да је учинио нешто што никоме није пошло за руком.

"Утисци су невероватни. Пресрећан сам због победе, али то је за мене неочекивана титула. Потајно сам се надао, али баш баш потајно. На турниру је било много искуснијих играча од мене који су већ освајали државна првенства, тако да је било доста неочекивано", наставио је у даху.

Пред домаћом публиком остварио је неколико важних победа, али она преломна догодила се у четвртфиналу против Стефана Костадиновића. Једног од најбољих српских стонотенисера савладао је први пут у каријери и тада му је било јасно да може до краја.

"Тим тријумфом сам добио ветар у леђа. После тога сам се већ озбиљније понадао да могу до титуле".

Момак који игром подсећа на Белоруса Владимира Самсонова, на којег се највише угледа, очекивано би волео да направи успехе као кинески играчи који доминирају овим спортом. Имаће од кога и да учи јер је постао и део националног тима са легендарним Александром Каракашевићем.

"Нисам играо много мечева док је био на клупи, самo један против Босне и Херцеговине. Одлична је атмосфера и невероватно је имати таквог аса иза себе. Такође, Јевтовић и Пете су ту, одлични играчи и осећам већу сигурност када су они иза мене него иначе".

Његов тренер Дејан Кљајић истиче да не постоји велики број играча његових физичких предиспозиција који се тако добро сналазе у овако динамичном спорту.

"Димитрије је специфичан играч који је најбољи у најважнијим тренуцима - зато и јесте толико добар. По физичким предиспозицијама можда и не изгледа као неки кинески играчи који су ниски, али захваљујући својој висини и доброј антиципацији одлично покрива тениски сто. Изузетно добро игра поене и са 17 година парира сениорима, што је показао на првенству државе. Надам се да ће његов таленат предочити у још веће резултате", рекао је Кљајић за РТС.

Левајац се тренутно налази на 11. месту европске ранг листе јуниора и обојица истичу да је основни циљ улазак у топ 10. Неочекиван трофеј на државном такмичењу дошао је у право време и представља велики подстрек пред наставак сезоне, али и фантастичан почетак сениорске каријере.

"Могу да кажем да му је ово шесто првенство Србије које је освојио - три кадетска, два јуниорска и сада као сениор. Димитрије је превазишао јуниорску конкуренцију у Србији. Тренутно се налази на 11. месту на европској ранг листи, надам се да ће ове године успети да избори топ 10 у Европи и да ће у наредном периоду представљати нашу репрезентацију у сениорској конкуренцији. Такође, надам се да ће исти ренкинг као јуниор пренети и када буде сениор", закључио је Димитријев тренер.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43) 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 14. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи