Олга Раваси: Борба за српске интересе мора бити заједничка брига

Велики број наших људи у дијаспори на одговорним је друштвеним позицијама у земљама света у којима живе и у којима су интергрисани. Посета Олге Раваси Србији била је радна, и она је имала бројне сусрете са званичницима у матици.

Иако балерина по свом младалачком опредељењу и велика уметничка душа, што је у извесној мери и наслеђе породичне приче, Олга Раваси, која припрада интелектуалном, академском естаблишменту српске дијаспоре, високо је позиционирана у веома одговорној друштвеној делатности у Америци.

Она је изасланик и специјални саветник за Балкан и међународне односе и безбедност генералног секретара Интерпорт полис - значајне америчке и интернационалне организације која се бави тероризмом и транснационалним крминалом.

„Ми смо чартер организација која има перманентно посматрачко место у УН, уз Интерпол, али, наравно, не идемо по свету и не хапсимо људе. Ми смо информативна организација која се бави разменом података и постоји од 1969. Али, од рушења Кула близнакиња, тј. терористичког напада 11. септембра наша организација преузима другачију улогу, тј. базира се на сарадњи са западним земљама, Западном Европом, Канадом, Америком и Аустралијом, где се сада размењују подаци и фокусирају се на тероризам и транснационални криминал", каже Олга Раваси за РТС.

Такође представља српско америчку асоцијацију, новоформирану организацију - која се бави генералним односима дијаспоре према Србији и Републици Српској.

Фокус је деловање организације и њених сарадника у Вашингтону према новој администрацији председника Трампа, и они, уз званичне дипломатске представнике, заступају заједничке виталне српске интересе.

Олга своју посету Србији доживљава као још једно посредовање на релацији матица - дијаспора у циљу заједничких напора за добробит Србије, и када је реч о статусу Срба у дијаспори, и када је реч о позиционирању Србије у међународним односима биполарног света.

„Зашто не бих ја и одабрана, интелектуална елита коју поседујемо у расејању, деловала политички, економски...као један незванични дипломатски кор. Нпр. наши амбасадори, наши званични дипломатски представници су везани одређеним протоколом, а ја нисам...могу да направим неке контакте и сама, али да би то произвело неки благородан моменат, ми морамо имати подршку и помоћ наше државе, која у томе мора видети свој интерес", каже Олга Раваси.

Олга Раваси дипломирала је и магистрирала међународне односе. Докторирала је на тему америчка спољна политика на Балкану. Професор је политичких наука на Октон колеџу у Чикагу.

На њену иницијативу, 2016. године, почасна медаља Интерпорт полице додељена је Србији.

Опширније о Олги Раваси имаћете прилику да видите у портретној емисији коју припрема Мирјана Раичевић Тасић, а која ће ускоро бити емитована на Сателитском програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи