Српски народни савез уручио признање америчком конгресмену Дејвиду Мекинлију

Српски народни савез, најстарије српско добротворно друштво у Америци које постоји од 1901. године, организовало је пријем и уручио признање америчком конгресмену Дејвиду Мекинлију, представнику првог округа Западне Вирџиније. Током година, конгресмен Мекинли је подржавао рад Српског народног савеза и српске заједнице у Америци. Признање је уручено за његов допринос у сталном помагању остваривања српских интереса, позитивном утицају на репутацију Срба у Америци и унапређењу односа између Србије и Америке.

Водитељ програма који је био организован путем интернета, Милош Растовић, упознао je чланове Главног одбора Српског народног савеза, запослене и друге истакнуте госте о подршци конгресмена Мекинлија активностима Српског народног савеза и српске заједнице у Америци. Пријем је започео интонирањем српске и америчке химне у извођењу Џорџа Милоша, једног од најцењених оперских певача у региону државе Пенсилваније.

Дане А. Медић, председник Српског народног савеза, захвалио се конгресмену Мекинлију на његовој подршци Србима у Америци и матици. Он је рекао да конгресмен Мекинли представља Србе на најбољи начин у америчком Конгресу.

Џон Мартић, бивши председник Српског народног савеза и члан Главног одбора ад хок комитета, описао је његово пријатељство са конгресменом Мекинлијем које траје већ више од 20 година:

„Конгресмен Мекинли долази на српски пикник сваке године. Он је особа која држи до обећања. Један од задатака Српског народног савеза је да негује српску културу, традицију и богату историју у Америци. Дошао је са члановима свог кабинета на прославу стогодишњице када се српска застава вијорила изнад Беле куће у Конгресу 2018 године. Српска застава је била прва страна застава која се вијорила изнад Беле куће. Заједно са својим особљем је радио да се испуни свака наша молба и обезбеди право место како би имали приступ целокупном Конгресу. Конгресмен Мекинли је омогућио да Српски народни савез и српска заједница у Америци имају јак глас у Конгресу."

Алекс Маћески, почасни конзул Републике Србије у Америци, придружио се честиткама конгресмену Мекинлију. Нагласио је да Срби нису имали пуно подршке у Конгресу изузев покојног сенатора Џорџа Војновића који је настојао да промовише интересе Америке и Срба. Маћески је рекао да је конгресмен Мекинли „најсјајније светло" које обасјава односе између српске дијаспоре, Србије и Америке.

Конгресмен Мекинли се захвалио на урученом признању, на поверењу које му је указано да ради са Српским народним савезом у очувању српског наслеђа, традиције и културе. Истакао је да сваке године посећује српски пикник да би још више учврстио пријатељства и боље упознао српски народ. Посебно је поносан што је постао део српске мреже, културе и на пријатељство са америчким Србима: „Омогућили смо неколико догађаја током година. Волим српску културу и музику. Најзначајније је дружење са вама."

Он је нагласио да планира да посети Србију са својом супругом.

„Ако је Србија оно што ви представљате овде, ја хоћу да посетим Србију. Видим нешто искрено и аутентично у Српском народном савезу. Наставићемо сарадњу. Веома сам оптимистичан о односима Србије и Америке", каже Мекинли.

Милана Милош, секретарица Главног одбора Српског народног савеза, и Милана Бижић, члан Српског народног савеза, такође су се захвалиле конгресмену Мекинлију за његово вођство и ентузијазам.

Српски народни савез честита конгресмену Мекинлију на овом признању са надом да ће наставити успешну сарадњу у будућности на добробит српског и америчког народа.

уторак, 16. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару