Читај ми!

Posle čipsa, u Italiju stiže i keks od brašnastih crva

Kažu da je ovaj keks, pre nego što se namrštimo na samu ideju, potrebno prvo da probamo. Po rečima kompanije iz Vićence, „Fućibo“, keks od brašnastih crva nije samo ukusan, već je zdrav i koristan.

Mlada kompanija iz Vićence, „Fućibo“, proizvela je keks od larvi brašnaste stenice koje su nadležne institucije Evropske unije odobrile. Pored kukuruznog brašna, šećera, putera i jaja, sastojci su i osušene i usitnjene larve brašnastog crva (Tenebrio molitor).

Radi se zapravo o larvama brašnaste stenice, insekta sličnog bubašvabi dugog 10 do 12 milimentara. Larve su žute i elastične, duge do 30 milimetara i smatraju se štetočinama biljnih proizvoda, međutim, oni se široko koriste kao hrana za životinje, a poslednjih godina i ljude.

Na sajtu kompanije koja je već proizvela čips od sira na bazi brašnastih crva, predstavljen je novi keks rečima: „Naš keks je susret tradicije i inovacije. I zaista smo ponosni. Radi se o fantastičnom i laganom receptu koji uključuje vrhunsko kukuruzno brašno, puter, jaja, šećer, aromu vanile i limuna koji podsećaju na tradicionalnu kuhinju naših baka.

Sa druge strane inovacija se sastoji u tome što koristimo prah od insekata što daje veću vrednost ovom keksu kako sa nutricionističke tačke gledišta tako i sa ekološke. Naš keks je odličan izbor za doručak ili za 'uz čaj', no  možete ga grickati u svakom trenutku. Naš keks je proizveden u Italiji od najboljih sirovina i autorizovan je od strane Evropske unije. Nudimo dva ukusa: klasičan i sa kakaoom“.

Na sajtu je takođe objašnjeno zašto je korisno jesti larve insekata. Izdvojeno je pet najvažnijih razloga: ukusni su, bogati proteinima, prirodni, ekološki i integrisani u cirkularnu ekonomiju.

Takođe, objašnjavaju da, što se ukusa tiče, svaki jestivi insekt ima svoju posebnu aromu, koja ide od potpuno laganog i skoro neutralnog ukusa do pikantnog. Neki ga opisuju kao pečeni kikiriki, neki kao badem, ali, kažu iz kompanije, da je moguće prilagoditi ukus larvi po želji.

To omogućava da se koriste u proizvodnji testenina poput pice, paste i slatkiša. Iz kompanije naglašavaju da su larve izuzetno hranljive i bogate proteinima, cinkom, gvožđem i omega tri masnim kiselinama, te su idealan dodatak svakodnevnoj ishrani kao i za one koji nastoje da smanje telesnu težinu, ali i u ishrani sportista, kako amatera tako i profesionalaca.

Ono što im daje ekološki pečat jeste činjenica da za njihov uzgoj nije potrebno mnogo prostora, traže malo vode, vrlo se brzo reprodukuju i proizvode vrlo malo gasova koji su štetni za okolinu.

Pored čipsa i keksa uskoro će na tržište, već od kraja ovog meseca izaći i testenine pravljene od brašna poliverizovanih insekata.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом