Читај ми!

Vajar jedinstvenih slatkiša – nema šta ne može da napravi od čokolade

Nišlija Veljko Spasić želeo je da bude vajar. U srednjoj umetničkoj školi u Nišu nije bilo tog smera pa se opredelio za tekstil. Godinama je bio u svetu mode a onda je našao način da se kao vajar ostvari kroz čokoladu.

Od čokolade nema šta ne ume ali je prepoznatljiv uglavnom po kolačima u obliku voća koji izgledaju kao - ubrani sa drveta.

„Za to voće što radim, jeste osnova krug-lopta, ali ostatak voća kao što je kruška gradim dreser kesom, špaklicom oblikujem bukvalno vajam kolač. Isključivo pravimo od tih kvalitetnih sirovina koje se uvoze iz Belgije, ne koristimo margarin, kolači ne sadrže dodatni šećer. Ako je voće, to je voćni pire od maline, marakuje, manga, ananasa...", ispričao je Veljko.

Kreativan odmalena Veljko je završio srednju umetničku školu i jedno vreme video sebe u svetu mode. Na jednom takmičenju u Japanu osvojio nagradu za sliku na svili ali je od japanske stipendije odustao je da bi ostao u Srbiji sa majkom i sestrom sa kojom je prošle godine, usred korone, zvanično pokrenuo poslastičarski posao.

„Kada smo otvorili poslastičaru mi smo četiri puta dnevno punili vitrinu sa kolačima. Ja nisam mogao da spavam da bih to sve uspeo da napravim", dodaje Veljko.

Od tada pa do sada porudžbine samo pristižu a Veljko svaki novi zadatak shvata kao priliku da napreduje.

„Imamo nešto drugo u planu, radićemo cirkus. Ceo mesec će da bude u tom duhu, sa klovnovima, fokama, tigrovima... Kolači u tom obliku. Imamo i porudžbine, što se tiče svadbi, sad ide taj period kada se venčavaju i prave slavlja. Imamo porudžbinu - realistični limun da uradimo, recimo 500 komada da uradimo. Neće biti u žutoj boji nego beli sedef, zbog svadbe, i da kažem, to će mi biti jedan veliki izazov", naveo je ovaj vajar-poslastičar.

Za sada je kaže najviše ponosan na nagradu sa takmičenja u Atini . Želja mu je da otvori školu čololade a počeo je i da priprema eksponate za svoju izložbu skulptura od čokolade koju planira za nekoliko meseci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. април 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом