Читај ми!

Specijaliteti srpske i balkanske kuhinje privlačni i za Njujorčane

Pokazalo se da su srpska i balkanska hrana popularni i u najvećem američkom gradu. Jedan novi restoran u Bruklinu privlači posetioce iz Srbije i sve druge koji vole da probaju ćevape i pljeskavice. Hit restorana je „Balkanski tako“.

Deo Bruklina u Njujorku u kojem je restoran „Terasa Nort najnt“ (Terasa North Ninth) podseća donekle na Evropu po tome što ima puno šetača. Beograđanin Predrag Grnčarski kaže da mu se dopala lokacija i terasa pa je rešio da otvori restoran sa suprugom Džizel, Amerikankom iz Mineapolisa, koja je inače bila 20 puta u Srbiji i govori tečno srpski.

„Naši gosti su srećni da mi imamo domaću hranu, a Amerikanci misle da je to baš interesantno“, kaže Džizel Grnčarski.

Restoran radi tek oko sedam nedelja, ali već ima dosta gostiju i veoma je popularan.

„Mi smo ovde na Vilijamsburgu u Bruklinu, jednom od najpopularnijih delova za izlazak u čitavom Njujorku trenutno. Nekako smo hteli da jedan deo mediteranske hrane i jedan deo naše balkanske ponudimo. Ovde postoji velika zajednica ljudi. Neki se znaju, neki ne i postojala je potreba da postoji neko sofisticiranije naše mesto, višeg nivoa od roštiljarnice ili etno restorana“, napominje Predrag Grnčarski.

Na jelovniku se mogu naći ćevapi i pljeskavice, ali i specijalitet „Balkan tako“. Služi se u somunu, sa dodatkom ajvara.

Jedna od tajni uspeha restorana je i kuvar, Sarajlija, Džermin Mešić, koji priznaje da je vrlo teško probiti se i opstati na vrhu u Njujorku gde je u ovom poslu konkurencija izuzetno oštra.

U široj okolini Njujorka ima oko 50.000 ljudi iz Srbije, a tu je i dosta stanovnika poreklom iz regiona. Govoreći o dugoročnim planovima, Predrag planira da otvori sličan restoran, možda i pod istim imenom, i u Majamiju na Floridi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. март 2025.
13° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса