Читај ми!

„Onlajn“ takmičenje u tucanju jajima u Mokrinu, pobedili deda i unuk

Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima svake godine u Mokrin privuče blizu 15.000 posetilaca. Ovogodišnja, 31. manifestacija je zbog pandemije održana bez publike. Prisustvovali su samo takmičari i sudije, a ostali su nadmetanje pratili putem interneta.

Pobednik 31. Svetskog prvenstva u tucanju uskršnjim jajima u Mokrinu je 69-godišnji Sava Terzić, kome je ovo četvrta titula. U konkurenciji je bilo oko 90 jaja, a ove godine zbog protivepidemijskih mera, nadmetanje je održano samo u prisutvu takmičara i sudija, dok je publika sve mogla da prati onlajn video-linkom.

Pobedničko jaje je iz dvorišta Terzićevih.

„Treba da je rasa kokošaka, da je domaća, ne može neki hibrid i ukrštene s' ovim il' onim. Mora da su nosilje, treba da su domaće rase“, objašnjava svetski prvak. 

U kategoriji mladih takmičara pobedio je petogodišnji Ivan Terzić, pa su tako unuk i deda osvojili titule i seniorskog i juniorskog prvaka sveta.

Tradicionalno i ove godine stigli su učesnici i iz inostranstva.  

„Majka mi je odavde i to je već tradicija jako velika i volim da dođem stvrano“, kaže Dragan Radišić iz Geteborga iz Švedske.

Izbor takmičarskog jajeta  

Do pravog takmičarskog jajeta dolazi se kroz selekciju od oko 200 komada.

Dušan Prodanov iz Mokrina objašnjava da je važno da ishrana bude što prirodnija, kao i kod čoveka: „Ništa specijalno – kukuruz, žito, suncokret i to je to“. 

„Najbitnije je da jaja budu kokošija, tvrdo kuvana i ofarbana. Pobednik treba da pojede polovinu svog jajeta, pa je važno da ono bude i sveže. Drugu polovinu jajeta pojede sudija. Nije lako biti sudija, pa tim sudija mora sve da otkrije“, rekao je Ivica Terzić, predsednik žirija u Mokrinu.

Mokrin je poznat po dva svetska prvenstva: u borbi gusana i tucanju uskršnjim jajima, zbog čega se ovo selo 15-tak kilometara udaljeno od Kikinde našlo u registru svetske nematarijalne baštine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом