Читај ми!

Ako mislite da su priganice uštipci – varate se

Unutra vazdušaste, spolja hrskave, slične uštipcima i krofnama, ali ipak ima razlike u receptu za priganice. Tople priganice služiti uz sir, kajmak, pršutu, turšiju, ajvar, a ko voli može i sa šećerom, uz med, džem, podjednako su dobre. Uostalom kako želite. Da bi upile manje masnoće postoji trik, a nije ubrus.

Ако мислите да су приганице уштипци – варате се Ако мислите да су приганице уштипци – варате се

Odvojivši se od običnog testa za hleb, priganica se uzdigla do simbola. Ono što je za druge narode hleb i so, to je u Crnoj Gori priganica i med ili šećer – simbol dobrodošlice.

U tajnu pripremanja priganica dobrodošli ste i vi.

Vazdušasto testo koje se odlično kombinuje sa kajmakom, sirom i pršutom. Takođe, izvanredne su i u slatkoj varijanti – umaču se u kristal šećer zalogaj po zalogaj, za razliku od uštipaka koje se posipaju šećerom u prahu. Ko voli može da ih jede sa džemom, medom ili kremom. 

Mnoge domaćice će reći da su priganice isto što i nama dobro znani uštipci, ali razlika u pravljenju testa ipak postoji. 

Poenta je da se testo dobro napravi i da upiju što manje ulja, a za to postoji "caka". Jedan sastojak sprečava da testo upije ulje tokom prženja – rakija!

Najpre u mlaku vodu izmrvite kvasac i dodajte šećer. Posle pet minuta dodajte kašiku rakije, a onda i brašno i so. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice.

Prekrijte posudu sa testom prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata.

Pre prženja obavezno još nekoliko puta energično prođite varjačom po testu.

U dublju šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje u njega spuštajte komadiće testa koje ste izvadili kašikom. 

Pre nego što ćete odvojiti testo za svaku priganicu kašiku umočiti u ulje.

Ako vam testo nije okruglo, popravite ga prstima, pa ga spuštajte u vruće ulje.

Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su tople.  

петак, 18. април 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом