četvrtak, 08.10.2020, 16:07 -> 16:59
Izvor: RTS
Autor: Vesna Lazić
Trnjine, oskoruše, tartufi i jedna Jagoda - sklad sa prirodom uz zaradu
Za mnoge gastronome tartuf je najcenjenija gljiva na svetu. Obronci Južnog Kučaja pravi su raj za sakupljače tartufa ali i drugih gljiva, šumskih plodova i lekovitog bilja. Porodica Aleksić sa Grze kod Paraćina živi od toga.
Sam je pas rase lagoto romanjolo i obučen je da pronađe tartuf, ali je uz njega i staford Pablo naučio kako da u zemlji nanjuši gljivu čiji se kilogram prodaje za 150 evra.
Duboko u šumama Južnog Kučaja sa Jagodom prikupljaju ovo šumsko blago.Ove godine kaže manje je gljiva jer su šume bile prepune ljudi.
„Zavisi od količine tartufa koji ima, ako ima puno u roku od pola sata mogu da nađem pola kilograma, kilogram, zavisi od količine tartufa", kaže Jagoda Aleksić i dodaje da sa psom odlično komunicira, kaže - razume sve što mu kaže.
Ljubav prema prirodi i životinjama bila je presudna da se pre dvadesetak godina Aleksići vrate iz Belgije.
Svoj dom napravili su na Grzi, daleko od puta i u skladu sa prirodom. Tako i žive, pa Jagoda sve ono što iz prirode prikupi i prerađuje onako kako su to činili i njeni preci.
Slatko od trnjina, divljih trešanja, suve oskoruše, ulja i sušene gljive samo su neki od carskih plodova koji su zanimljivi kupcima.
„Zato što je stvarno bio i zato što je stvarno iz prirode, potpuno zdravo nema ništa ni prskano, i asortiman to im je najviše važno, i normalno ono što se ne nalazi po pijacama", objasnila je Jagoda.
Od ranog proleća do kasne jeseni šuma je njen dom, podjednako kaže lepa u svim vremenskim prilikama.
A kada uđe u kuću tada uz četkice i boje za staklo oslikava starinske škrinje za odeću koje reparira suprug.
Nov život tako je dobilo i ogledalo njenog oca koji je radio kao seoski berberin.
Komentari