Читај ми!

Nanoplastika na vrhu lanca ishrane – da li treba da brinemo

Najnovija studija pokazuje kako nanoplastika lako može na vrh lanca ishrane. Mikroplastike, uključujući i nanoplastiku, ima svugde oko nas, od najvećih dubina okeana, do najviših planina i najudaljenijih delova Antarktika. U hrani, vodi i vazduhu.

Nanoplastika iz zemljišta prvo dođe do biljaka, odatle se prenosi na insekte pa se dalje širi lancem ishrane.

Kao što je slučaj sa teškim metalima u okeanu, nanoplastika – plastične čestice manje od jednog mikrometra – postala je deo lanca ishrane. Deo te plastike se toliko usitnio, ali nije se razgradio, i taj nerazgrađeni deo završio je u zemlji.

Istraživači iz cele Evrope sa biologom Fazelom Monihom sa Univerziteta Istočne Finske na čelu, izmešali su sićušne čestice polistirena i polivinilhlorida od 250 nanometara sa zemljom u kojoj je posejana zelena salata.

Posle 14 dana, u zelenu salatu su stavili larve crne mušice, kojima su kasnije nahranili ribu čije stanje su pratili u laboratoriji.

Pošto je nanočestice teško detektovati zbog stalnih promena, istraživači su retki element gadolinijum ugradili u sićušnu plastiku kako bi lakše pratili njeno kretanje u lancu ishrane.

Rezultati su pokazali nanoplastiku u škrgama, jetri i crevima ribe, u ustima i crevima insekata kao i u listovima zelene salate.

Ali ne ponaša se sva plastika isto dok putuje kroz lanac ishrane: zelena salata je upila manje polistirena.

„Naši rezultati pokazuju da zelena salata apsorbuje nanoplastiku iz zemlje i prenosi je u lanac ishrane. Prisustvo sitnih čestica plastike u zemljištu moglo bi biti povezano sa potencijalnim zdravstvenim rizikom za biljojede i ljude ako se utvrdi da se ovi nalazi mogu odnositi i na druge biljke, useve i na polja“, istakao je biolog Fazel Monih sa Univerziteta Istočne Finske.

Mikroplastike, uključujući i nanoplastiku, ima u svakom okruženju, od najdubljih okeanskih rovova do najviših planina i najudaljenijih delova Antarktika. Ima je u hrani, vodi i vazduhu.

Mikroplastika unosimo svakodnevno, ali nema potrebe da paničimo: u malim količinama nije opasna po zdravlje, ali visoki nivo koncentracije treba da nas zabrinu.

Mogu biti toksične kako kod biljaka, tako i kod beskičmenjaka i kičmenjaka.

субота, 23. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње