Читај ми!

Лувр покушава уз помоћ Мона Лизе да попуни рупу у буџету

Док пандемија коронавируса посетиоце држи подаље од музеја, Лувр нуди приватно дружење са Мона Лизом и шетњу преко историјског крова најпојзнатијег светског музеја не би ли некако надокнадили рупу у свом буџету. Али за то задовољство морате се надметати на аукцији у „Кристију“.

На онлајн аукцији у организацији „Кристија“ онај ко дâ најбољу понуду имаће могућност да присуствује годишњем прегледу ремек-дела Леонарда да Винчија, које се током редовних посета Лувру може само делимично видети преко глава нагураних туриста испред портрета Мона Лизе.

На аукцији ће бити понуђено и непосредно уживање у уљу на платну које је 1962. године насликао Пјер Сулаж, а чувано је у уметниковој приватној збирци, сат који је израђен по наруџби произвођача сатова Вашерона Константина и шетња кровом преко 800 година старе плоче Лувра у пратњи са француским уличним уметником ЈР-ом.

„Лувр пати као и сви остали музеји широм света“, наводи представник музеја задужен за односе са покровитељима.

Иначе, сваке године се Мона Лиза, можда најпознатија слика на свету, вади из стаклене преграде, скида са зида ради провере да ли ремек-делу из 1503. године прете опасност од настанка пукотина.

Неки од светских лидера били су међу ретким сретницима који су у последњих неколико деценија имали прилику да присуствују том ретком догађају.

Аукцијска кућа „Кристи“ се нада да ће на овој онлајн аукцији успети да прикупи више од милион евра, јер процењују да ће се понуде за присуствовање овом јединственом догађају кретати између 10.000 до 30.000 евра.

Лувр је имао близу дест милиона посетилаца 2019. године, али је ове године због пандемије коронавируса био затворен више од пет месеци. А док је био отворен током лета, број посетилаца је био за 75 одсто мањи. Процењује се да ће мањак у буџету који ће Лувр имати ове године бити око 90 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару