Читај ми!

„Изађи ми на теглу“ коначни обрачун – мајстори ајвара укрстили варјаче

Мајстори ајвара, прекаљени на локалним такмичењима, већ седму годину заредом долазе у престоницу на финале највећег гастрономског каравана „Изађи ми на теглу“, да укрсте варјаче и провере ко је најбољи међу најбољима.

Припрема ајвара почиње у врту или на пијаци где се бирају најлепше паприке, велике, меснате, здраве, равне.

А онда паприке ваља опрати, испећи, ољуштити, оцедити, самлети, упржити, зачинити, сипати у тегле и сложити на полицу. Само набрајање послова, око припреме ајвара, довољно је да се човек добро умори.

Још ако живите у стану па немате двориште, роштиљ или шпорет „смедеревац“, спремање ајвара личи на немогућу мисију. Зато тај посао многи препуштају професионалцима. 

Финалисткиња Радојка Вујадиновић из кикиндског Удружења „Сувача“ не страхује од конкуренткиња са југа Србије, јер је тајна њиховог успеха у љубави према ајвару, али и љубави укућана према овом специјалитету. 

Драгица Дабић из Куршумлије објашњава да је прави ајвар онај који је направљен у размери три према један. Значи, од три килограма свеже паприке може се добити један килограм ајвара.

Финалиста Дејан Петровић из Зајечара каже да у овако јакој конкуренцији, можда није број један у припреми ајвара, али сигуран је да заслужује бар друго место.

Ајвар је код нас без конкуренције најпопуларнија зимница. Сви га воле, а током зиме постављање стола за ручак почиње изношењем тегле ајвара.

„Сваке године се трудимо да доделимо одређену количину сертификованог ајвара неким установама које су или за социјално угрожене породице, или за децу без родитељског старања и укупно за седам година успели смо да поделимо три хиљаде тегли“, наводи Љиљана Вукотић из организационог одбора манифестације „Изађи ми на теглу“.

Уз помоћ и подршку Владе и Привредне коморе, за учеснике каравана организују се радионице како да започну сопствени посао. Организатори кажу да је интересовање велико и да многи већ успешно плове предузетничким водама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи