Читај ми!

Мањак хормона раста код деце се лечи и то о трошку државе

Недостатак хормона раста је здравствени проблем који не угрожава живот, али доноси многобројне проблеме. Уколико проблем није генетске природе, и ако се на време открије - терапија постоји, и доступна је о трошку државе.

Да деца имају проблем са хормоном раста, у Србији се открива релативно касно. А не мора да буде тако. Јер у првој години дете има шест систематских прегледа, у другој два, а потом редовни преглед једном годишње до краја школовања. Систематски преглед обухвата и мерење тежине и висине.

„Сваки педијатар је у обавези да измерену висину анализира кроз картон раста и закаже контролни преглед за шест месеци ако има сумњу. Да ли је дефицитаран хормон раста, дијагностика се ради на терцијарном нивоу здравствене заштите“, каже педијатар Радмила Косић.

Важно је да проблем препознају и лекари, али да се са тим на време суоче и родитељи. Терапија коју неретко морају да добијају до краја живота, јер постоји потпуни дефицит хормона раста, доступна је о трошку државе.

„Зашто, јер хормон раста не делује само за раст у висину већ на све метаболичке послове које обавља организам, на телесну масу, нервни систем, унутрашње органе, координацију покрета, концентрацију, сазревање костију“, објашњава Косићева.

И зато, у наредном периоду кампања „Раст детета једнако је здравље“. Родитељи једноставно, позивом на број телефона, могу да закажу преглед и у приватној пракси.

„За све градове и села у Србији, позивом на број 060/177-30-30 родитељи закажу бесплатан преглед код педијатра и ендокринолога, уколико родитељи примете да дете не расте довољно брзо, да не расте у односу на висину родитеља, да носи исту одећу као прошле да је старије ниже од млађег детета“, наводи Милица Милошевић, директорка портала Стетоскоп.

Доступна је и бесплатна апликација – карта раста, коју родитељи могу да скину на телефон, унесу одређене параметре и провере да ли дете расте како треба. Уколико буде интересовања, кампања ће бити настављена. У овом тренутку око 2.000 деце у Србија добија хормон раста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи