Читај ми!

Краљ Чарлс у писму из школских дана: Хоћу кући, ђаци су грозни, гађају ме папучама и јастуцима

Нови британски краљ Чарлс Трећи био је „само један од дечака“ у удаљеном интернату у Шкотској где се школовао и развио страст према уметности и животној средини.

Чарлс је имао 13 година када је у мају 1962. почео да похађа живописну приватну школу Гордонстоун на северној обали Шкотске, у којој се школовао и његов покојни отац, принц Филип.

„Сви у Гордонстоуну су веома поносни на то што је наследник британског престола похађао ову школу“, рекла је актуелна директорка Гордонстоуна Лиза Кер за Ројтерс још у марту 2022, пре смрти краљице Елизабете Друге.

„Оно што је још значајније за нас је сазнање да су многи од атрибута које принц Чарлс заступа као монарх развијени управо овде, у Гордонстоуну“, додала је директорка говорећи о школовању тадашњег принца од Велса.

Раније генерације деце британске краљевске породице образовали су учитељи код куће.

Чарлсу су многи аспекти школског живота у интернату били веома тешки, што је било приказано и у „Нетфликсовој“ серији Круна.

Ученици су морали да иду на рано јутарње трчање, затим туширање хладном водом, а неки од његових школских другова се сећају како су га остали дечаци често малтретирали.

Према биографима, Чарлс је у једном писму родитељима 1963. године написао: „Ђаци у мом дому су грозни. По целу ноћ ме гађају папучама или ме ударају јастуцима... Волео бих да могу да дођем кући.“

Упитана да ли је Чарлс био срећан, директорка каже: „Школски дани сваког од нас су имали своје успоне и падове, а није изненађење да су лоше ствари медијски занимљивије.“

„Али занимљиво је да је сам принц Чарлс често наглашавао да је увек био запањен количином омразе према Гордонстоуну... У бројним изјавама је говорио о заиста позитивном утицају који је боравак у овом интернату имао на његов будући живот“, подсећа Керова.

Описујући га као „студиозног младића“ који је наставио студије на Универзитету Кембриџ, директорка наглашава да је Чарлс током четворогодишњег боравка у интернату имао прилику да буде у контакту са вршњацима из свих друштвених слојева, од деце из радничке класе до деце из привилегованих слојева.

Додаје да је краљ уживао у музици и да је глумио у бројним школским представама. У то време, Гордонстоун је био школа за дечаке, а девојчице из оближње средње школе долазиле су да глуме заједно с њима.

Једна од ученица присећа се колико је била узбуђена што је имала прилику да стоји на сцени са будућим краљем.

„Било нам је јако узбудљиво већ то што смо могле да играмо у представама у Гордонстоуну... А када смо открили да ће и принц Чарлс бити у глумачкој постави... то је целу ствар чинило још узбудљивијом“, каже наставница физичког васпитања у пензији, Алисон Стокли.

„Прилично смо се навикли на њега после неког времена. Сретали смо га у продавницама. Био је укључен и у остале догађаје у локалној заједници... Знали смо да је веома музикалан“, додаје.

Стокли је глумила заједно са Чарлсом у бројним представама, укључујући и комад Пирати из Пензанса, у коме је Чарлс играо краља гусара.

„Одлично је то извео“, каже Стокли. „(Он је био) само један од дечака... Понашао се као и сви ми остали.“

Још од 1934. године када је немачки васпитач Курт Хана основао овај интернат, полазници Гордонстоуна су били укључени у активности локалне заједнице. Краљ Чарлс Трећи, тада принц од Велса, био је члан обалске страже и патролирао је дуж прелепе обале Мораја.

Деценијама касније, осамнаестогодишња ученица Оливија Диксон ради исто. Такође станује у истој соби Виндмил лоџа у ​​којој је Чарлс некада живео.

„Прилично је смешно што је ово некада била његова соба, ово је некада била његова комода, на којој имамо натпис 'журка‘, тако да је на неки начин прилично надреално", рекла је она.

Иначе, краљ Чарлс није једини познати полазник ове школе. И покојни глумац Шон Конери и музичар Дејвид Боуви послали су своје синове у Гордонстоун.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару