Читај ми!

Принц Вилијам: Монархија ће подржати карипске земље ако одлуче да се одвоје од Комонвелта

Војвода од Кембриџа рекао је да ће, уколико Јамајка, Белизе и Бахами одлуче да постану републике, британска монархија подржати њихову одлуку са „поносом и поштовањем“.

Принц Вилијам је то рекао током своје претпоследње вечери посете Бахамима, које је посетио са својом супругом Кејт Мидлтон у оквиру облиласка карипских земаља поводом обележавања краљичиног платинастог јубилеја.

Војвода је пред званичницима Бахама истакао да ће пријатељство остати јако невезано за то шта будућност буде донела карипским земљама.

„Следеће године знам да сви жељно ишчекујете прославу 50 година независности – ваш златни јубилеј. Јамајка и Белизе су прошле године прославили 60, односно 40 година независности. Желим ово да вам поручим: Са поносом и поштовањем ћемо подржати ваше одлуке о вашој будућности“, рекао је Вилијам током свог говора.

Принц је додао: „Односи еволуирају. Пријатељство остаје.“

Прошлог новембра, Барбадос је донео историјску одлуку да на челу државе замени краљицу и изабрао свог првог председника на церемонији којој је присуствовао и принц од Велса.

Како наводи Индипендент, јамајканска влада такође је започела процес транзиције у републику.

Премијер те земље Ендрју Холнс угостио је Кембриџове у среду, када им је и рекао да Јамајка намерава да „испуни своје истинске амбиције и судбину као независна, развијена и просперитетна земља“.

Неколико дана након што су војвода и војвоткиња напустили Белизе, премијер те земље Џони Брисено такође је открио да је оформљено ново државно тело Народна уставна комисија, које ће имати за циљ да настави процес деколонизације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара