Читај ми!

Каква је то тајна веза између Зубина Мехте и Београда

Један од најзначајнијих светских диригената Зубин Мехта стигао је у Београд. Наступиће са Београдском филхармонијом у суботу у 20 часова у Коларчевој задужбини. Директан пренос биће на Другом програму РТС-а.

Зубин Мехта Србију воли још од студентских дана, када се дружио са нашим прослављеним диригентом Бориславом Пашћаном. Пре више од шест деценија дириговао је на првом концерту управо са Београдском филхармонијом. Десет наступа са нашим музичарима потврђује посебну везу.

„Много ми је драго што имам прилику да будем поново овде. Имам посебна осећања према овом месту. Први пут сам дошао 1958. године. Допутовао сам возом из Ливерпула. То је било дуго путовање, био је јануар и велики снег. Предивно време сам провео у Београду. Пратио сам напредак оркестра са великим интересовањем. Имате одличан оркестар и дивну публику“, каже маестро Мехта.

И један немузички детаљ љубави према нашем граду.

„Посебно волим вашу храну. Вечерас идемо на мућкалицу", открива маестро.

За десети наступ са Београдском филхармонијом Мехта је изабрао „краљевска дела“ – Пасторалну симфонија Лудвига ван Бетовена и Брамсову Прву симфонију.

У биографији диригента индијског порекла стоји да је био на челу филхармоније у Њујорку, Лос Анђелесу и Монтреалу.

„Као и сваки пут маестро се одрекао свог хонорара који је био употребљен за најразличитије сврхе. Од обнове музичких инструмената, до подршке за нашу америчку турнеју“, наводи Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније.

Карте за концерт буквално су плануле. Дуги редови испред Коларца доказ су да је публика жељна овакве музике.

Први пут после годину и по дана музичари Београдске филхармоније наступаће пред пуном салом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару