Читај ми!

Серијa „Круна“ – пет ствари које су истините, и три које нису

Нетфликсова углађена драмска серија „Круна“ освојила је публику завиривањем у приватни живот покојне краљице Елизабете II, али многи љубитељи се можда питају колико је гламурозна серија заснована на стварном животу.

Док су неки елементи – попут хладног односа војводе и војвоткиње од Виндзора са краљевском породицом и романсе принцезе Маргарет са пилотом Питом Таунсендом – истинити, неколико кључних елемената серије Круна су или потпуно измишљени или преувеличани због драматургије. (Искрено речено, чак и животу краљевске породице понекад је потребна ТВ магија да би био гледљивији).

Ко жели да сазна шта је тачно, а шта измишљено, може да прочита, али ако нису гледали серију, морају да знају да се „спојлери“ подразумевају.

Нетачно: Черчилова помоћница Вениша Скот и њена смрт

У првој половини серије, Черчилове чари опчињавају његову младу и предузимљиву помоћницу Венишу Скот (Кејт Филипс) која се наизглед заљубљује у легендарног државника након што прочита његову аутобиографију.

Пажња која је Скотовој посвећена у четвртој епизоди навела је гледаоце да поверују како ће се она и Черчил (Џон Литгоу) упустити у страствену аферу, што се изненада прекида јер она страда у саобраћају. Током ужасног смога који је прекрио Лондон 1952. године, помоћница страда под точковима аутобуса.

Њена погибија на крају наводи Черчила да преиспита своје ставове у погледу загађења ваздуха и ангажује се да прискочи упомоћ Лондону. Иако њена улога у серији значајно утиче на  Черчилову политику, изгледа да Скотова никада није постојала, како тврди Радио Тајмс.

Лажно: Велики смог и реакција становника Лондона

Док прича о „великом смогу“ игра централну улогу у Круни, паника која је приказана очигледно није била тачна. Велики смог је био гушћи и дуготрајнији од претходних „магли“ које су се надвијале над Лондоном, али дугорочни ефекти против ове врсте загађења нису били остварени ни неколико недеља – па чак и година – касније, пошто су Лондонци већ били навикнути на лош квалитет ваздуха.

Ипак, упркос томе што није изазвао потпуну панику или скоро политичку кризу, велики смог је и даље имао разарајући утицај. Изазвао је не само лошу видљивост, већ и велики број болести и смртних случајева. (Процењује се да је изазвао између 6.000 до 12.000 смртних случајева).

Овај догађај је такође утицао на доношење закона о животној средини, укључујући Закон о чистом ваздуху из 1956. и 1968. године, што је довело до смањења загађења ваздуха у граду.

Истина: Пријатељство краљице Елизабете са Порчијем

У серији Круна, док принц Филип (Мет Смит) лети наоколо и мерка конобарице у клубовима за господу, Елизабетa се за то време брине о ергели својих коња заједно са својим пријатељем из детињства Порчијем, званим лорд Порчестер и касније грофом од Карнарвона (Џозеф Клоска).

Елизабетино очигледно узбуђење и црвенило због Порчија довешће до свађе са Филипом, због чега је изјавила да, мада су многи људи желели да се она уда за Порчија, она се заљубила у Филипа, и да је он једини мушкарац кога је икада волела. (Филипово ћутање је сигурно знак нових брачних проблема који ће доћи у другој сезони).

Порчи је заиста постојао и био је изузетно близак са краљицом, која га је 1969. године ангажовала као менаџера за тркачке коње. Иако су постојале гласине да су Порчи и краљица имали аферу – укључујући тврдње да је он биолошки отац принца Ендруа – не постоје било какви докази да је стварно дошло до романсе.

Као и у серији, Порчи се оженио Англоамериканком Џејн Маргарет Валоп и имали су троје деце – Хенрија, Керолин и Џорџија, који је тренутни гроф од Карнарвона. Порчи и Елизабета остали су блиски до његове смрти 2001. године.

Тачно: Утицај лорда Маунтбатена на принца Филипа

Филипова блискост са његовим стрицем, лордом Маунтбатеном (Грег Вајз), узрок је неких дворских сплетки у серији, углавном зато што неки чланови двора не желе да виде како породица Маунтбатен преузима Виндзоре.

У стварном животу, Маунтбатен је имао значајан утицај на Филипа и деловао је као права очинска фигура, пошто је будући војвода од Единбурга имао само седам година када је послат у азил да живи са породицом Маунтбатен, јер је његов отац, принц Ендрју од Грчке и Данске, напустио своју породицу и отишао у Монте Карло када је прогнан из Грчке.

Маунтбатен је био близак са Елизабетиним оцем, краљем Џорџом VI (Џаред Харис), и он је уприличио први сусрет између тадашње принцезе Елизабете и Филипа када је краљевска породица обишла Краљевски поморски колеџ 1939. године.

Маунтбатен је наставио да одржава блиске везе са Филипом и краљевском породицом, посебно принцом Чарлсом, све до трагичне смрти 1979. у нападу терориста Ирске републиканске армије.

Поновљена реченица о томе да је Маунтбатен „човек који је предао Индију“ такође је донекле тачна. Маунтбатен је 1947. именован за вицекраља Индије са експлицитним задатком да надгледа кретање земље ка независности, што је већ било договорено. Такође се сматра човеком који је извршио спорно разбијање Индије – одвојивши муслимански Пакистан од остатка уједињене Индије у оквиру преговарачког споразума са лидерима земље. Као што се такође наводи у Круни, Маунтбатенова супруга Лејди Маунтбетен (Линда Питерс) имала је аферу са чувеним индијским премијером Џавахарлалом Нехруом.

Тачно: Надимци које су војвода и војвоткиња од Виндзора давали краљевској породици

У Круни је много пажње посвећено чињеници да војвода и војвоткиња од Виндзора (Алекс Џенингс и Лиа Вилијамс), користе надимке за чланове краљевске породице – почев од прилично окрутних, попут „Колачић“ или „Шкотски кувар“ за краљицу мајку (Викторија Хамилтон) до љупких, попут „Ширли Темпл“ за краљицу.

Испоставило се да су ови надимци потпуно тачни. У писмима објављеним 1988. војвода и војвоткиња су користили те надимке и још неколико других када су говорили о краљевској породици и британским политичарима (Черчила су звали „Плачљивко“).

Писма су такође потврдила још једну тему у Круни – хладан однос између војводе и остатка краљевске породице. Када је посетио Енглеску након смрти Џорџа VI, војвода је и краљицу Елизабету и краљицу мајку Марију назвао „кучкама којима лед тече венама“ када је сазнао да му се укида апанажа.

По повратку у Енглеску 1953. након Маријине смрти, поново је врло живописним речима описао свој однос према породици када је сазнао да му је мајка оставила само пар свећњака и три мале кутије.

Истина: романса принцезе Маргарет и Петера Таунсенда

Веза између Елизабетине млађе сестре Маргарет (Ванеса Кирби) и много старијег официра РАФ-а, Питера Таунсенда (Бен Мајлс), централна је тачка заплета у првој сезони Круне и ова веза је била врло стварна.

Као и у серији, од Маргарете се тражило да њен брак одобре краљица и парламент, а Черчил је тврдио да кабинет и парламент неће одобрити брак јер је Таунсенд разведен. Као и њен стриц, војвода од Виндзора, имала је могућност да се одрекне краљевског живота (и свог краљевског прихода и титула) ако и даље жели да се уда за Таунсенда, али је уместо тога одлучила да оконча везу, што је Таунсенд касније поменуо у својој аутобиографији из 1978. Шанса.

„Могла је да се уда за мене само да је била спремна да се одрекне свега – свог положаја, свог статуса, своје апанаже“, написао је. „Једноставно нисам имао ту тежину, знао сам то, да јој надокнадим све што би изгубила.“

Маргарет се удала за фотографа Ентонија Армстронг-Џонса, буран брак који се завршио још једним скандалозним разводом 1978. године.

Тачно: Проблем са презименом краљевске породице

Као и у Круни, дворјани су били опрезни према Елизабетиној деци која су преузела Филипово изабрано презиме Маунтбатен јер су се плашили да то породици Маунтбетен даје превелику важност у односу на Виндзоре. Године 1952. Елизабет је најавила да ће њена деца користити презиме Виндзор када буде потребно, иако је 1958. тихо променила име у Маунтбатен-Виндзор, што је можда знак да је искључивање његовог презимена постало болна тачка. За Филипа.

Вероватно нетачно: Одбијање принца Филипа да клечи пред краљицом

Док је Филип одустајао од бројних породичних традиција као што је презиме његове деце и њихово образовање, он би разумео и поштовао значај клечања пред Елизабетом на њеном крунисању – а такође би вероватно одбио кршење протокола.

„Сумњам да је принц Филип икада изговорио те речи својој супрузи, јер долази из краљевске куће која је толико својих ритуала и протокола позајмила од британске краљевске породице“, рекао је стручњак Кристофер Вилсон за Дејли мејл, позивајући се на напету сцену у Круни.

„Он је добро знао шта се од њега очекује у јавности и био је спреман да се тога придржава“.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи