Читај ми!

Десетоминутне овације за „Тому“ у Сарајеву

Премијером филма „Тома“, редитеља Драгана Бјелогрлића, свечано је затворен филмски фестивал у Сарајеву. Остварење о легенди народне музике награђено је десетминутним овацијама гледалаца.

Екипа Бјелогрлићевог филма, који говори о композитору и певачу народне музике Томи Здравковићу (1938–1991), добила је буран аплауз посетилаца у распродатом отвореном простору „Љетног кина Кока-кола“ у срцу Сарајева.

Публици у Сарајеву поклонили су се, поред редитеља остварења Драгана Бјелогрлића, глумац Милан Марић, који је тумачио насловну улогу, и његова колегиница Тамара Драгићевић која је играла певачицу народне музике Силвану Арменулић (1939–1976).

Коментаришући пријем сарајевске публике, Бјелогрлић је рекао: „Није да нисам очекивао, али оволико нисам!“

„Уложили смо много напора, снаге и емоција у овај филм. Надам се и чини ми се – успели сте да осетите део те емоције. Верујте колико смо ми, колико сам и ја срећан вечерас“, рекао је Бјелогрлић публици.

Поклонили су се Сарајлијама и глумци Петар Бенчина, Милена Радуловић, Денис Мурић, као и сценографкиња Јелена Сопић, копродуцент филма и композитор Жељко Јоксимовић, директор фотографије Горан Воларевић, корежисер и косценариста Зоран Лисинац и извршни продуцент Владимир Лисинац.

Због изузетног интересовања, филм Тома приказан је у неколико фестивалских простора, а тражила се столица више и у „Љетном кину Кока-кола“ где је, према процени организатора, било 1.750 посетилаца.

„Импресионистички портрет“ успона и падова боема Здравковића познатог по песмама Дотакô сам дно живота, Два смо света различита, Љиљана, Тужно лето и бројним другим, приказан је у оквиру фестивалског нетакмичарског програма „Опен ер“.

Сарајево филм фестивал представио је 48 такмичарских играних, документарних, кратких и студентских филмова, као и бројна остварења у нетакмичарским програмима попут „Опен ера“, у оквиру којег је премијерно приказано и остварење Десет у пола оскаровца Даниса Тановића, на отварању манифестације 13. августа.

На 27. издању фестивала међу награђенима су аустријско-немачка Велика слобода редитеља Себастијана Мајзеа, који је добио главно „Срце Сарајева” за најбољи филм, а Георг Фридрих за најбољег глумца.

Српски филм Келти донео је „Срце Сарајева” у категорији за најбољу режију Милици Томовић.

„Срце Сарајева” за најбољу глумицу поделиле су Флака Латифи, Ера Балај и Урате Шабани за Брдо на коме ричу лавице редитељке са Косова Луане Бајрами. 

Почасно признање за изузетан допринос филмској уметности уручено је током фестивала немачком редитељу Виму Вендерсу, као и његовом мексичком колеги Мишелу Франку, који због пандемије признање није могао примити прошле године.

Гост фестивала у Сарајеву био је и певач ирског бенда Ју ту (U2) Боно Вокс који је присустовао премијери рестауриране верзије Вендерсовог филма Хотел од милион долара (2000), на коме је био задужен за музику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи