Читај ми!

„Породица“, скривени живот Милошевића у тренутку кад губе тло под ногама

Слободан Милошевић био је познат као затворен човек и политичар, који се није претерано експонирао у јавности, па је због тога серија „Породица“ фасцинантан увид у његов скривени породични живот, рекао је новинар Зоран Пановић у емисији „Око“, док је глумица Мирјана Карановић истакла да серију не треба схватити као историјски документ, већ као играну драму о породици која губи тло под ногама. Са њом се слаже и креатор Бојан Вулетић који је објаснио да му је намера била да опише стање ума и душе људи заточених у тој кући.

Мини-серија Породица изазвала је огромно интересовање и бројне реакције гледалаца, а ретко ко је остао равнодушан после пилот епизоде серије о хапшењу Слободана Милошевића.

Бојан Вулетић каже да је као аутор серије осећао велику одговорност око тога како ће јавност и актери тог догађаја реаговати: „Чини ми се да су реакције јако добре и изнад очекивања. Људи су препознали тај баланс који смо настојали да постигнемо.“

Мирјана Карановић се сложила са тиме, а што се улоге Мирјане Марковић тиче каже да је испрва имала другачију слику о њој и није била сигурна да ли би могла да је одигра.

Гледаност коју је пилот-епизода забележила новинар Зоран Пановић оценио је као „медијски феномен“ и истакао да је са стране интересовања за њу постигла ефекат.

„Ја сам направио паралелу са серијом Клан, која је ишла нешто раније. Та серија, која се такође бавила дешавањима из новије српске историје - успоном криминала под окриљем државе, убиства – игнорисана је у јавности на неки начин. Није било дебата о њој иако је била јако добра серија“, истакао је Пановић.

Иако су у Клану, која је рекламирана као трилер-комедија, можда намерно карикирали, у Породици се није ишло на то, али је ипак добијен такав ефекат, сматра Пановић.

Вулетић наводи да је сценарио писао на основу обимне грађе и бројних извора који постоје о овој теми, али и открио зашто је после дуго размишљања одлучио да се не консултује са самим актерима догађаја.

„Одлучили смо да то не радимо јер су сви ти људи и даље веома емотивно везани за целу ствар. Ово није серија о њима. Тако смо добили на аутономији. Нико сада не може да каже да релативизује пројекат и да каже да смо радили под нечијим утицајем“, каже аутор серије Породица.

Улажење у свет Милошевића

Објашњавајући да је Слободан Милошевић био прилично затворен тип човека и политичара, који се није претерано експонирао у јавности, Пановић сматра да је серија веома занимљива зато што улази „унутра“ у кућу Милошевића.

„Кад ви видите таквог човека у пиџами то је помало смешно. Та врста интимизације на коју није навикао његов просечан бирач или други грађани Србије, доприноси једној врсти комичности те серије“, навео је Пановић.

Карановићева истиче да људи серију не треба да доживљавају нити да од ње очекују да буде историјски документ, јер је она пре свега играна серија.

„Серија која се бави историјским догађајем дужна је да се држи битних чињеница да би тај догађај био смештен у неки контекст и имао смисла, али ми нисмо били дужни да направимо имитације. То је немогуће. Ја сам као глумица играла Мирјану Марковић. Имала сам задатак да удахнем живот неким речима у неком сценарију“, рекла је прослављена глумица.

Пре свега се, како каже, бавила њом као женом и личношћу, мање тиме шта је она представљала у политичком смислу: „Серија је посвећена том догађају који је за њих као људе представљао губитак тла под ногама.“

На поједине критике на друштвеним мрежама да је користио флоскуле, попут оне „нисам обавештен" коју изговара Војислав Коштуница, Вулетић објашњава да је користио веома аутентичне говоре Ђинђића, Милошевића и других људи, па се између осталог у сценарију нашла и та реченица.

Иако каже да је размишљао о политичким последицама које би серија могла да има, Вулетић каже да се најпре фокусирао на сам догађај: „Моја намера је била да опишем стање ума и душе тих људи заточених у тој кући и на симболичан начин прикажем механизам тог преговарања.“

Ипак, признаје да овакве серије носе једну тежину и одговорност да се ствари не забораве и да се догађаји из прошлости не релативизују.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи