Читај ми!

Редитељ серије „Породица“ Бојан Вулетић: Нисмо хтели никога да глорификујемо, а ни да понижавамо

Пре двадесет година, 1. априла, породица Милошевић провела је своју последњу заједничку ноћ у вили „Мир“ на Дедињу под опсадом полиције, новинара, демонстраната. Та ноћ је била историјска прекретница за целу земљу. Редитељ и сценариста Бојан Вулетић, одлучио је да управо та последња три дана, и дешавања у вили представи у мини серији коју ћемо пратити на Првом програму РТС-а од 29. марта.

Прошле су две деценије од хапшења Слободана Милошевића. Редитељ и сценариста серије у коју је смештен тај догађај, из посебног угла, Бојан Вулетић каже да је за време дешавања која су обележила хапшење Слободана Милошевића био студент Факултета драмских уметности. 

„Сећам се да смо сви гледали тај догађај, потпуно онако у неверици, питајући се - да ли је то могуће и шта ће бити после тога. Двадесет година после, чини ми се да смо ми као друштво довољно сазрели да можемо тај догађај сада да посматрамо са једном одређеном дистанцом, и можда другачије у односу на то, како је то тада изгледало", испричао је, гостујући у Београдској хроници, редитељ и сценариста Бојан Вулетић.

Додаје да главни мотиви за реализовање серије Породица нису били политички. Каже да има делова који су политички, пошто је серија по жанру политички трилер, али да је екипа која је радила на серији, била у суштини заинтригирана тиме, како су се „ти људи осећали током 72 сата док их је полиција на неки начин држала као таоце". 

Вулетић каже да није било тешко доћи до информација о дешавањима која су приказана у серији, јер је доста тога доступно јавности.

„С друге стране, као и у свим серијама које се баве историјским догађајима, ја сам посегнуо за измишљеним ликовима, за фиктивним ситуацијама, да би на неки начин успео да направим ту неку људску дистанцу у односу на целу ту ситуацију", рекао је Вулетић. 

„Сви знамо шта се дешавало ван, нико не зна унутра како је то изгледало, постоје креативни начини како је те ствари могуће надоместити, одређеним искуством, неким архетипским ситуацијама, тако да су то били начини како сам то радио", додао је.

Каже да је током припрема за рад на серији Породица, сваком новом информацијом о догађају који је обрађивао, био изненађен. 

„Милошевић и његова породица нису били толико медијски експонирани, чак напротив - он се доста трудио да се не појављује превише у јавности, тако да је тај део његове личности који је крајње харизматичан и духовит био - мени изузетно интересантан. Позната су сва та сведочења, и током Дејтона, да кажем, да је забављао и подизао атмосферу међу својим преговарачима, тако да су то неке ствари које су ми помогле да пробам да схватим какав је то био човек", изјавио је редитељ и сценариста. 

Слободана Милошевића тумачи Борис Исаковић а Мирјану Марковић - Мирјана Карановић. У серији учествују и Милан Марић, Уликс Фехмиу, Мима Караџић...

Вулетић објашњава да, током рада на серији, није консултовао нити разговарао са пријатељима и сарадницима породице Милошевић. 

„Од почетка није била идеја да се било ко глорификује или оспорава или понижава на било какав начин, пошто знамо да живимо у друштву које је ипак подељено, не само око тога, него око многих других ствари. Тако даје у ствари, један баланс који сам ја покушао да пронађем и људски приступ да пронађем у овоме, био негде главни мотив", рекао је Вулетић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару