Како се филм „Паразит“ нашао на програму РТС-а пре доделе Оскара

РТС је сваке године настојао да непосредно пред доделу Оскара прикаже филм који има озбиљне шансе да освоји неки. Како изгледа тај посао и откуд то да РТС има светску телевизијску премијеру филма о којем тренутно цео свет прича објашњава урeдник Филмског програма РТС-а.

Пренос доделе Оскара као најпознатије филмске награде око које се увек диже највише прашине, сваке године је јединствен изазов.

Поред чињенице да се уговори потписују малтене пред само емитовање и техничких изазова, попуна страног ЕПП времена нашим материјалом и организовања екипе која ће професионално одрадити пренос, постоји и једно чисто уредничко питање.

Пошто традиционално пред доделу иде неки Оскаровац или кандидат за ту награду, који филм одабрати?

РТС је у неколико наврата у ноћи Оскара пуштао кандидате у конкуренцији за најбољи „страни“ (тј. неамерички) филм.

Нове америчке филмове-кандидате је врло тешко, најчешће немогуће добити за телевизијско емитовање, али је уз мало труда и среће могуће доћи до права за ове остале.

Чак и када је РТС имао лиценцно право на неке од кандидата и директно упознавао гледаоце са оним што ће бити у трци за престижну награду, та је награда „нашим фаворитима“ увек измицала.

До 2020. године када је филм Бонга Џун Хоа Паразит направио преседан и не само добио Оскара за најбољи неамерички филм, него и за оригинални сценарио, режију и најбољи филм. Фантастичан успех!

Пуштање филма пред пренос доделе Оскара није пука попуна програма, већ покушај да се гледаоцима приближи макар једно остварење од бројних које су у трци.

Ово је један од филмова о којима ће се причати наредних година

У случају Паразита, уверен сам да ће тако и бити – реч је о провокативном делу врло вешто спојених жанрова које не само што приказује класно раслојено друштво, већ анализира и критикује и менталитетске разлике, те је подложно различитим тумачењима у свету какав је данас.

Пун погодак за српску телевизијску публику остварен је после дугих преговора са носиоцем лиценце "MCF Megacom Film". Реч је партнерској компанији с којом имамо дугогодишњу сарадњу и у овом случају су се, с обзиром на то да је Паразит практично усред биоскопске дистрибуције, одрекли дела зараде да би РТС имао светску телевизијску премијеру.

Директору „Мегаком филма“ и Комбанк дворане, Игору Станковићу, овим искрено захваљујем, у своје име, у име комплетног руководства Радио-телевизије Србије и бројних гледалаца који су у филму уживали.

Додатни куриозитет овог несвакидашњег телевизијског догађаја јесте и то да се за ову премијеру заинтересовала чак и амбасада Јужне Кореје.

Реакције на оно што се синоћ догађало на РТС-у и театру „Долби“ углавном су феноменалне, што ме радује, како професионално, тако и лично, јер је Паразит био мој фаворит.

Веома су забавни и коментари гледалаца који се питају да ли је РТС имао неку дојаву ко ће победити.

С тим у вези био сам слободан да познати слоган Радио-телевизије Србије мало проширим. Од сада он гласи: „Ваше право да знате све... унапред“.

Аутор текста је одговорни уредник Филмског и страног серијског програма Радио-телевизије Србије.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи