Читај ми!

НАСА: Преломни тренутак за човечанство, мисија Дарт успела да промени путању астероида

Свемирска летелица коју је НАСА намерно сударила са астероидом удаљеним седам милиона километара од Земље, успела је да избаци Диморфоса из његове природне орбите – што је први пут да је човек успео да промени кретање једног небеског тела, саопштио је директор Америчке свемирске агенције.

„Ово је преломни тренутак за планетарну одбрану и преломни тренутак за човечанство“, рекао је директор Насе, Бил Нелсон, новинарима приликом објаве резултат мисије Дарт.

Резултата телескопског осматрања објављени на Насиној конференцији за медије, показују да је самоубилачки пробни лет свемирске летелице Дарт, 26. септембра остварио свој примарни задатак - променио правац кретања астероида помоћу чисте кинетичке силе.

Мисија Дарт вредна 330 милиона долара, која је развијана седам година, такође представља први тест планетарног одбрамбеног система дизајнираног да спречи потенцијални судар метеорита судњег дана са Земљом.

Небеска мета мисије Дарт био је астероид у облику јајета по имену Диморфос, величине отприлике фудбалског стадиона, који кружи око пет пута већег матичног астероида који се зове Дидимос једном на сваких 11 сати и 55 минута.

Циљ је био да се Дарт ударно возило - не веће од аутомата за кафу - директно забоде у Диморфос брзином од око 22.531 километара на сат, стварајући довољну силу да се орбитална путања сателита помери ближе његовом већем пратиоцу.

Поређење астрономских мерења орбите Диморфоса око Дидимоса пре и после удара показало је да се његова путања померила за 32 минута, што је доказ да је ово изводљива техника за скретање астероида са путање судара са Земљом, ако би такав астероид икада био откривен.

Научници су предвиђали да ће удар Дарта скратити орбиталну путању Диморфоса за најмање 10 минута, али су тврдили да би били задовољни и са само 73 секунде.

Ни један од два астероида укључена у тест, нити летелица Дарт (Double Asteroid Redirection Test ), нису представљали никакву претњу за Земљу, истакли су научници Насе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару