Читај ми!

Прве слике Насиног новог телескопа, најдетаљнији приказ универзума до сада

Наса је објавила прву фотографију добијену помоћу телескопа „Џејмс Веб”, наследника „Хабла”, која би требало да помогне бољем разумевање космоса. За слику се каже да је најдубљи, најдетаљнији инфрацрвени приказ универзума до сада, који садржи светлост галаксија којој је требало неколико милијарди година да стигне до нас.

Слику је представио амерички председник Џозеф Бајден током брифинга у Белој кући.

На њој је приказан SMACS 0723, где масивна група јата звезда делује као лупа за објекте иза њих.

Названо гравитационо сочиво, телескоп „Џејмс Веб” је створио први поглед дубоког поља на невероватно старе и удаљене галаксије. 

Успео је да открије изобличени облик (црвене лукове) галаксија које су постојале само 600 милиона година након Великог праска (Универзум је стар 13,8 милијарди година), преноси Би-Би-Си.

Презентацију је Бајден одржао у Белој кући са администратором Насе Билом Нелсоном.

„Тешко је то и замислити. То је запањујуће. То је историјски тренутак за науку и технологију, за Америку и читаво човечанство”, рекао је Бајден. 

Нелсон је истакао да је то најдубља слика нашег универзума која је до сада снимљена.

Према његовим речима, слика приказује светлост галаксија која се савија око других галаксија. Путовала је, додаје, милијардама година пре него што је стигла до телескопа.

„Гледамо уназад више од 13 милијарди година", рекао је Нелсон, додајући да ће више слика које ће објавити свемирска агенција досећи даље, до око 13,5 милијарди година, близу процењене почетне тачке самог универзума.

„Враћамо се скоро на почетак", рекао је Нелсон. 

Неке од тих удаљених галаксија и звезданих јата никада раније нису виђене. Јато галаксија је приказано онако како се појавило пре 4,6 милијарди година. 

„Овај комад огромног универзума покрива део неба отприлике величине зрна песка који неко на земљи држи надохват руке”, наводи се у саопштењу Насе. 

Снимљена инфрацрвеном камером телескопа „Џејмс Веб”, слика раног универзума се састоји од више слика снимљених на различитим светлосним таласним дужинама током 12,5 сати. 

Свемирски телескоп „Џејмс Веб” (JWST) вредан 10 милијарди долара, лансиран 25. децембра прошле године, најављен је као наследник чувеног свемирског телескопа „Хабл”. 

Свемирска опсерваторија, која је покренута у децембру, моћи ће да завири у атмосферу егзопланета и посматра неке од првих галаксија створених након што је свемир настао посматрајући их кроз инфрацрвено светло које је невидљиво људском оку. 

Остатак слика у боји високе резолуције Наса ће приказати током дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару