Читај ми!

Свемирски телескоп Џејмс Веб „отворио очи“ за први поглед у прошлост универзума

Како је саопштено из Америчке свемирске агенције НАСА, масивно огледало свемирске опсерваторије, способно да завири у најудаљеније крајеве свемира, сада је потпуно поравнато и може да се настави са пуштањем у рад овог научног инструмента.

Хваљен као прва светска свемирска опсерваторија, свемирски телескоп „Џејмс Веб“ је у последњих неколико месеци успешно завршио низ корака који су били кључни за усклађивање 18 сегмената златних огледала.

Пошто је огледало велико морало је да се склопи како би стало унутар ракете за лансирање која је полетела 25. децембра. Након што је у јануару достигао предвиђену орбиту више од милион и по километара далеко од земље „Веб“ је започео пажљиви процес расклапања и поравнавања свог огледала.

Прве слике космоса високе резолуције које „Веб“ прикупи не очекују се до краја јуна, пошто инструменти опсерваторије тек треба да буду калибрисани. Али резултати тестова које је Наса објавила показују јасне, добро фокусиране слике које четири инструмента опсерваторије могу да сниме. Заједно, ове слике деле цело видно поље телескопа. „Вебова“ огледала усмеравају светлост из свемира у сваки инструмент и ти инструменти снимају слике.

За тест, „Веб“ је посматрао малу суседну сателитску галаксију названу Велики Магеланов облак. Густо збијена галаксија од стотине хиљада звезда може се видети на пробним снимцима.

„Ове изванредне пробне слике са успешно постављеног телескопа показују шта људи широм земаља и континената могу да постигну када постоји смела научна визија за истраживање универзума“, наводи Ли Фајнберг, менаџер елемената оптичког телескопа „Веб“ у Насином центру за свемирске летове „Годард“.

Тим научника који управља телескопом очекује да ће опсерваторија чак и премашити циљеве које је требало да постигне, јер већ ради боље од очекиваног.

„Ове слике су дубоко промениле начин на који ја видим универзум“, наглашава члан тима, Скот Ектон. „Окружени смо симфонијом стварања. Галаксије су свуда! Надам се да их сада сви на свету могу видети“.

Претходна слика објављена у марту такође је показала да „Веб“ може да користи појединачне сегменте свог огледала као једно огромно огледало од шест и по метара и да ухвати светлост једне звезде.

У наредних неколико месеци, тим ће обезбедити да сви научни инструменти буду калибрисани. Сваки инструмент има одређени број специјализованих детектора са прилагођеном опремом која помаже у постизању „Вебових“ научних циљева, а сви инструменти морају бити конфигурисани пре него што се могу прогласити спремним.

Овог лета бићемо у прилици да видимо први „Вебов“ поглед у дубоки свемир који би могао да нам открије мистерије универзума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару