Читај ми!

Спејс икс коришћеном ракетом успешно превезао астронауте на Свемирску станицу

Тим од четири астронаута стигао је на Међународну свемирску станицу бродом „Спејс икса“, Кру драгон у капсули Ендевр, саопштили су из Америчке агенције за истраживање свемира. Ово је први лет посаде у орбиту изверден ракетом која је већ летела у свемир.

Свемирска капсула „Ендевр“ (Endeavour) којој је ово такође други лет, лансирана је у петак увече на ракети „Фалкон 9“ компаније Илона Маска „Спејс икс“ из насиног свемирског центра „Кенеди" на Флориди.

Капсула је пристала уз Међународну свемирску станицу нешто после девет часова по средњоевропском времену. У мисији су два Насина астронаута – командант мисије Шејн Кимбро и полот Меган Мекартур – заједно са јапанским астронаутом Акихиком Хошидом и Томом Пескеом инжењером Европске агенције за истраживање свемира.

Ово је већ други „оперативни“ тим који је Наса лансирала на Међународну свемирску станицу у капсули брода „Кру драгон“ откако су поново почели да се обављају свемирски летови са америчког тла после деветогодишње паузе и краја програма Шатл, 2011. године.

Уједно, ово је и трећи лет са посадом лансиран у орбиту у последњих 11 месеци у оквиру Насиног јавно-приватног партнерства са „Спејс иксом“, ракетном компанијом коју је 2002. године основао Илон Маск, који је и извршни директор компаније „Тесла“ за производњу електричних аутомобила.

Ракета „Фалкон 9“ је пре пет месеци са исте лансирне рампе однела посаду у орбиту и тако постала прва летелица која је поново коришћена за лет у свемир.

Ова врста ракета коју је произвела компанија „Спејс икс“ дизајнирана је тако да се враћа и слеће на Земљу, уместо да после лансирања падне у море.

Осим лакшег и повољнијег одласка у свемир због научних истраживања, унапређење таквих летелица омогућиће развој тзв. свемирског туризма који ће, између осталог, једног дана обухватити и Међународну свемирску станицу.   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару