недеља, 09.11.2025, 20:52 -> 20:55
Извор: РТС, Guardian
Једноставан мени, минималан стрес: савети врхунских кувара за вечеру у којој ће уживати чак и домаћин
Једна од највећих радости у животу је уживање у доброј храни са пријатељима. Може бити још укуснија ако сте је сами припремили, али то није нешто што је природно за свакога. Који су најбољи трикови за припрему оброка – било да је за двоје или 20 људи? Врхунски кувари саветују како да избегнете хаос и имперсионирате своје госте куварским умећем.
Не трудите се превише
„Не покушавајте да импресионирате људе, јер ћете можда постићи потпуно супротан ефекат“, каже Роузи Келет, која припрема вечере у лондонским клубовима и ауторка је књиге In for Dinner.
„Мој савет је да буде заиста једноставно. Скувајте нешто за шта знате да ћете се сјајно снаћи и нахранити прави број људи. Изаберите јела која су најјачи адути у вашем репертоару.“
Направите основни оброк који задовољава све потребе
„Рецимо да ће међу гостима бити неколико пријатеља који имају различити режим исхране“, додаје Келет. „Направите основни оброк који сви могу да једу, а затим додајте опционе додатке.“
На пример, направите главно јело са пиринчем и поврћем, и додајте различите додатке од печене пилетине или неког другог меса. Основни оброк ће бити укусан и обилан и гости који су на некој дијети неће се осећати искључени.
Такође, домаћину ће припрема бити једноставнија.
Будите организовани
Џими Ли, главни кувар и власник ресторана "Lychee Oriental" у Глазгову, припрема вечере од своје 14. године. Он наглашава потребу да будете кристално јасни у вези са састојцима који су вам потребни, како бисте избегли да схватите да сте нешто заборавили у последњем тренутку.
Ли је познат по својим рецептима који се спремају за 60 секунди, али чак и они захтевају пажљиво планирање, наглашава кувар.
Бирајте ствари које су „одличне на собној температури или би могле да се подгреју док гости пристижу, а онда вам преостаје само једна мала салату, салса или умак за припрему.“
Обавезно поставите сто пре него што гости стигну: „Ако домаћин маше рукама и ставио је главу у рерну, а није поставио сто, онда то може створити хаотичну атмосферу“, упозорава Келет.
Набавите основне ствари
„Иако сам искусна куварица, увек припремам храну у последњем тренутку“, признаје Томасина Мирс, колумнисткиња Гардијана, и ауторка неколико кувара.
„За мене је храњење пријатеља ствар трикова и пречица, а истовремено гаранција да ће јести најукуснију могућу храну.“
Зато у кући увек треба имати неке намирнице које вам могу затребати да на брзину осмислите јеловник.
То помаже да се зачас снађете „оног дана када се вратите с посла и схватите да имате 12 људи на вечери“, каже Мирсова.
Не бирајте рецепте са превише састојака
Коришћење састојака из оставе може спречити да вечере постану прескупе, напомиње Келет.
„Ако кувате за веома велику групу, онда је прављење огромне количине карија или чорбе исплатив начин да нахраните много људи, а и даље је невероватно укусно.“
Одаберите сезонске састојке
„Покушајте да кувате јела у којима користите намирнице које су у сезони“, саветује Келет. „Генерално је јефтиније.Такође је очигледно, јер ће сви састојци који су тренутно у сезони имати бољи укус. Ако одлучите да направите парадајз салату средином новембра, парадајз ће бити воденаст и скуп.“
Вежба чини савршенство
Када се Ли појавио у емисији Велики британски мени, „главно јело сам направио најмање 50 пута пре него што сам се појавио у емисији.“ То је екстреман пример, признаје, али каже да је неопходно тестирати рецепт пре него што га понудите гостима.
Што је група већа, то би требало да буде једноставније. За групе од шест и више људи, Келет саветује да се направи једно јело.
Не устручавајте се да замолите госте за помоћ
„Врло често неко од гостију каже: 'Шта могу да помогнем?' А онда ће сецкати зачинско биље, правити коктеле или мазати тост. Мислим да је то забавно и да људима пружи осећај укључености“, каже Мирсова.
Али када је у питању сервирање, најбоље је да кувар то представи онако како је намеравао.
Опустите се
Лакше је рећи него учинити, али „Ако сте опуштени и забављате се, онда ће и ваши пријатељи бити“, напомиње Мирсова. „Пре свега, људи само желе да попију пиће, слушају лепу музику и забаве се. Ако имате укусну храну, то је додатни бонус.“
Знајте да се скоро све може спасити
Ако све крене ужасно по злу, „Можете спасити већину ствари“, каже Коен. Чак и најискуснији кувари „имају тренутке када су као: 'У реду, стварно сам ово забрљао – да ли имам кутију тестенине у остави?'“.
Ако све остало не успе, он каже: „Наручите пицу.“
Коментари