недеља, 03.08.2025, 22:31 -> 22:35
Извор: РТС, Healthline, The Spruce, The Barista
Попили сте кафу, а шта ћемо са талогом
Већина људи јутро почиње испијањем шољице кафе, некима је то и мали хедонистички ритуал. Талог који остаје када попијемо кафу многи сматрају отпадом. Ипак, он има много различитих намена укључујући компостирање, побољшава квалитет земљишта у баштама.

Према истраживањима која сумирају податке сакупљане од 2019. године, процењено је да се годишње генерише преко 15 милиона тона талога од коришћене кафе. Захваљујући великој количини отпада и хемијским својствима талога од коришћене кафе, он има неколико потенцијалних употреба.
Крајем 19. века, талог је коришћен за „фалсификовање“ чисте кафе. Како су стручњаци навели, једна тона зелене кафе даје око 650 килограма талога од кафе. Овако велика количина отпада захтева пажљиву логистику управљања том врстом отпада.
Не бацајте талог од кафе у судоперу
Истраживачи који се баве проучавањем талога од кафе саветују да га никада не треба просипати у судоперу, јер може да изазове непријатне мирисе, да изазове буђ и непријатан мирис.
Шта урадити са талогом од кафе
Многи од нас бацају коришћени талог кафе, не размишљајући о загађењу животне средине, јер је кафа биоразградива. Али на депонијама талог од кафе емитује метан – гас стаклене баште 34 пута јачи од угљен-диоксида.
Еколошки је најприхватљивије сачувати талог и паметно га употребити.
Постоји много паметних решења за употребу талога од кафе. Он се може и рециклирати када настају еколошки прихватљиви производи пелет и биођубриво.
Популаран метод је и компостирање, јер је талог богат азотом и другим хранљивим материјама корисним за раст биљака. Такође се може користити директно у башти као додатак земљишту или као природно ђубриво.
Како користити талог од кафе за биљке
Талог од кафе је извор органске материје и може се додати у компост или користити као ђубриво. Земљиште обогаћује азотом, побољшава рH вредност, што је корисно у борби против штеточина. За биљке које воле алкално земљиште талог од кафе треба избегавати.
Корисна ствар приликом коришћења талога у односу на друге органске материјале јесте то што је он већ стерилисан током процеса кувања кафе.
Поправите огреботине на намештају
Због природне боје кафе и благо-абразивне текстуре млевене кафе, талог може да се користи за ублажавање површинских огреботина на дрвеном намештају. Треба помешати талог од кафе са малом количином маслиновог уља, па комадом тканине протрљати огребано место на намештају. После тога обрисати намештај водом.
Талог од кафе апсорбује јаке мирисе, а теглица са талогом у фрижидеру упија све мирисе.
Маст и зачин у праху од талога – за кување
Кафа садржи природне киселине и ензиме који, када се комбинују са сољу, омекшавају црвено месо попут бифтека. Кафа се такође лепо слаже са месом, јер му даје богат земљани укус, а талог помаже да месо порумени и формира укусну корицу. Да бисте направили суви зачин од коришћеног талога од кафе, помешајте га са сољу, бибером, белим луком и црним луком у праху и паприком, кимом, чилијем, коријандером.
Пилинг за тело
Пилинг од кафе је ексфолијант за кожу, а коришћени талог је пун антиоксиданата, што помаже у смањењу упале и стимулише производњу колагена. Чување коришћеног талога за прављење пилинга за тело може уштедети новац на скупим производима за негу коже.
Комбинујте талог од кафе са хималајском сољу, кокосовим уљем и хранљивим есенцијалним уљима попут руже, лаванде или геранијума, за хидратантни мирисни кућни пилинг од кафе.
Коментари