Читај ми!

Рибари спасли туристу који је 67 дана плутао у леденом Охотском мору

У Охотском мору рибари су открили чамац на коме су пре више од два месеца нестале три особе – два брата и син једног од њих. Преживео је само један – четрдесетшестогодишњи Михаил Пичугин, преносе руски медији.

Како је саопштило Далекоисточно транспортно тужилаштво, 9. августа двојица мушкараца и петнаестогодишњи син једног од њих кренули су ка Охотском мору чамцем типа катамарана „Бајкат 470“. Убрзо је изгубљен контакт са њима. Потрага у којој су били ангажовани и хеликоптери трајала је недељама, али без успеха.

Катамаран су на крају открили рибари на обали Камчатке. Од њих тројице, преживео је само Михаил Пичугин. У чамцу су се поред њега налазила и тела погинулих. Спасени мушкарац је био у тешком стању, али при свести. Његова супруга Екатерина рекла је да је чамац имао хране за две недеље.

Агенција за цивилну одбрану и ванредне ситуације Бурјатије саопштила је да су туристи из Улан-Удеа, планирали да отплове од рта Перовски на територији Хабаровска до града Окха на Сахалину.

Морски сафари

Ова прича је почела пре годину дана. Тада су, према речима Алексеја Селиверстова, пријатеља Михаила и Сергеја Пичугина, браћа почела да планирају путовање на Шантарска острва, преноси портал Лента.ру.

Шантарска острва (или једноставно Шантари) су архипелаг у Охотском мору, чија су главна атракција китови који настањују најсеверније воде. Не плаше се чамаца и дају туристима прилику да им се диве до миле воље.

Путовање је требало да буде поклон Михаиловом братанцу за 16. рођендан које требало да прослави 27. августа, што је уједно и идеално време да се посети ова област.

Иначе Михаил и Сергеј Пичугин из су искусни рибари и морепловци. Припремили су сву неопходну и савремену опрему, укључујући и комуникациону опрему. Посебну пажњу су посветили избору одговарајућег чамца, бирајући модеран моторни катамаран на надувавање погодан за ову врсту поморских путева.

Почетком августа кренули су са Сахалина и успешно стигли до Шантара, удруживши се са другом групом туриста, међу којима је био и Денис из Иркутска са супругом и ћерком, испричао је за Лента.ру сам Денис.

Прелазак од рта Перовски до Москалва на северу Сахалина требало је да траје највише један дан. Али чамац Пичугинових је захватила олуја и изгубили су се. Потрага је покренута после 24 сата.

У потрагу је било укључено неколико хеликоптера, авион и копнене снаге. У њима су активно учествовали и рођаци Дениса и Пичугинових, који су ангажовали аутомобиле за истраживање залива са обе стране мореуза.

Рођаци су знали да Пичугинови имају залихе воде за пиће и храну, да су искусни рибари који могу да преживе у мору без обзира на све, па су молили спасиоце, који су прегледали око 200 хиљада квадратних километара на води и више од 10 хиљада километара на обали, да не одустају од потраге.

Акција спасавања није дала резултате, а чамац је пронађен потпуно случајно. Рибари на броду „Анђео“ 14. октобра 2024. ноћу су испловили 20 километара од обале Камчатке са рибарским светиљкама у потрази за бовама. Приметили су објекат на радару и прво су помислили да је то гомила отпада или бова. Али испоставило се да је био брод Пичугинових.

Михаил Пичугин који је два месеца плутао у Охотском мору, пребачен је у болницу и испричао је новинарима како је успео да преживи, преноси РИА Новости. Брат и братанац су умрли један за другим од хипотермије и дехидрације. Прво братанац, а затим брат који није могао да поднесе синовљеву смрт и практично је полудео, испричао је Михаил. Последњих двадесетак дана провео је потпуно сам.

Телесна тежина Михаила Пичугина је вероватно била кључни фактор што је успео да преживи, јер је он на пут кренуо са сто килограма, а када је пронађен 67 дана касније имао је упола мању килажу. Сматра се и да је Пичугин успео тако дуго да преживи у Охотском мору, најхладнијем у источној Азији, захваљујући томе што је с времена на време успевао да улови понеку рибу.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи